07:17 06.06.2021

Білорусь у відповідь на санкції Заходу готова переорієнтуватися на китайські і російські технології

3 хв читати
Білорусь у відповідь на санкції Заходу готова переорієнтуватися на китайські і російські технології

Білорусь буде йти від західних товарів і технологій у разі розширення санкцій, готова перейти на азіатські і російські технології, заявив прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко.

"Звичайно, ми будемо змушені йти від західних товарів, від західних технологій. Ми знаємо, чим замінити, знаємо постачальників, готові переорієнтуватися. Розрив технологій зараз мінімальний. Ми готові переключитися зокрема на азіатські технології, які останні кілька десятиліть семимильними кроками рухаються вперед", - заявив Головченко в інтерв'ю телеканалу "Білорусь 1" у суботу.

"За попередніми підрахунками, один Китай може замінити 90% європейських і американських технологій. Плюс до цього російські технології, які досить активно розвиваються", - додав він.

Прем'єр заявив також про готовність застосовувати спеціальні захисні заходи щодо внутрішнього ринку. "Це стосується не тільки інвестиційного імпорту в Білорусь, а й товарів народного споживання. У нас є всі повноваження для того, щоб діяти на захист наших інтересів", - заявив він.

Головченко висловив надію, що "розпалені голови охолонуть і зважать зокрема інтереси свого бізнесу в Білорусі". "Якщо проаналізувати всі заяви президента країни за останні десятиліття на всіх міжнародних майданчиках, завжди лейтмотивом звучало: ми хочемо миру і спокою в регіоні, виступаємо за пояс добросусідства, хочемо вибудовувати рівноправні партнерські відносини. Ми робили для цього все. Але якщо йдеться про збитки нашим компаніям, ми маємо повне право компенсувати ці збитки. Комплекс заходів у відповідь на санкції готовий", - сказав прем'єр.

Він також зазначив, що в Білорусі працює велика кількість іноземних підприємств, зокрема з тих країн, які проводять санкційну політику. "Вони можуть втратити наш ринок. Нехай він не такий великий, разом із тим обсяг інвестиційного імпорту з ЄС - це мільярди на рік. Хотілося б, щоб західні політики подумали про долі бізнесів", - сказав Головченко.

ЄС підготував четвертий пакет санкцій щодо Білорусі, його прийняття очікується в травні-червні. З червня США відновлюють санкції щодо нафтохімічного комплексу Білорусі, заморожені з 2015 року. ЄС і США не визнали підсумки президентських виборів 9 серпня 2020 року, вважаючи їх сфальсифікованими.

Крім того, з 5 червня набуває чинності рішення Ради Євросоюзу про заборону на використання білоруськими літаками повітряного простору країн ЄС і на їх допуск в європейські аеропорти.

23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Роман Протасевич, засновник Telegram-каналу NEXTA, визнаного в Білорусі екстремістським, що летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську був затриманий, було також затримано його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу.

Згодом глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що саміт ЄС вирішив ввести додаткові персональні санкції щодо білоруських осіб.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА