12:22 16.06.2021

Постпред президента в Криму: Сподіваємося, що законопроект про корінні народи ухвалять до саміту "Кримської платформи"

2 хв читати
Постпред президента в Криму: Сподіваємося, що законопроект про корінні народи ухвалять до саміту "Кримської платформи"

Постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич висловив сподівання на те, що законопроект "Про корінні народи України" Верховна Рада ухвалить до установчого саміту "Кримської платформи" 23 серпня.

"За цим законом уже є позитивні рішення кількох комітетів Верховної Ради. Цей проект закону, очевидно, слухатиметься сьогодні на профільному комітеті з прав людини та деокупації. Тож ми сподіваємося, що до "Кримської платформи", до проведення її установчого саміту 23 серпня, Україна вже зможе сказати, що вона має цей закон", - сказав Кориневич на експертному обговоренні "Корінні народи України - питання сучасності" в Києві в середу.

Він наголосив, що цей проект закону є рамковим, базується на найкращих підходах, що їх застосовує міжнародна спільнота, зокрема в Декларації ООН з прав корінних народів.

"Він визначає, по-перше, корінні народи як такі, дає визначення цьому поняттю і каже, що корінними народами, які сформувалися на Кримському півострові, є кримські татари, караїми та кримчаки. Він говорить про права і свободи корінних народів, зокрема про ті права, які можуть бути реалізовані вже зараз, тобто на представницькі органи, їхню діяльність, на ЗМІ, інформаційну сферу. Також у ньому є одне положення, яке стосується тих прав, які застосовуватимуться, коли буде відновлено територіальну цілісність України та повернуто контроль над тимчасово окупованим Кримським півостровом", - пояснив Кориневич.

Він додав, що законопроект також знімає питання про представницькі органи, їхні повноваження, діяльність, визнання їх з боку держави.

"Я думаю, що цей закон насправді ще і внесе дуже хорошу ясність у громадське життя України, коли ми говоримо про різницю між поняттями "корінний народ", "національна меншина". Тому що справді в колег може бути певне нерозуміння, а ми чітко даємо в цьому законі визначення, що корінні народи - це ті народи, які не мають свого державного утворення поза материнською державою Україна, тож я думаю, що це і сприятиме правовій визначеності", - наголосив Кориневич.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА