16:44 23.06.2021

Комітет ПАРЄ прийняв більшість поправок до резолюції щодо кримських татар від української делегації

2 хв читати
Комітет ПАРЄ прийняв більшість поправок до резолюції щодо кримських татар від української делегації

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з рівності та недискримінації прийняв більшість поправок до резолюції щодо кримських татар від української делегації, які роблять цей документ "суворішим", повідомила заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Комітет ПАРЄ з рівності і недискримінації прийняв більшість правок до резолюції щодо кримських татар від української делегації, які захищала я, а також колеги-депутата з Латвії. Ці правки роблять резолюцію ще суворішою, відзначають політичні причини переслідувань з боку російської окупаційної влади, звертають увагу на переслідування з релігійних мотивів", - зазначила Кравчук на своїй сторінці у Facebook.

Водночас вона наголосила, що після голосування назву резолюції буде змінено з нейтральної "Ситуація з кримськими татарами" на "суворішу" - "Порушення прав людини, скоєні проти кримських татар у Криму".

Нардеп наголосила, що резолюція є однозначно перемогою для України, оскільки вона містить чіткі сигнали про необхідність дотримання прав кримських татар в окупованому Криму, а також відбулася як міжнародний документ, незважаючи на спроби РФ тиснути на доповідача з Ісландії Торхільдур Сунну та спроби зняти розгляд резолюції з порядку денного літньої сесії ПАРЄ.

Кравчук також звернула увагу на те, що ця резолюція визнає, що з початку 2014 року триває тимчасова окупація Російською Федерацією АР Крим та міста Севастополя, які є частиною території України. Кримські татари страждають від грубих порушень їхніх прав.

Водночас резолюція містить заклик Асамблеї до РФ припинити застосування російського законодавства в Криму, зокрема у сферах тероризму та екстремізму, а замість цього застосовувати норми міжнародного права та законодавства України.

Крім того, документ констатує, що репресії російського окупаційного режиму проти кримських татар включають вбивства, насильницькі зникнення, тортури, нелюдське поводження, що принижує гідність. Це все здійснюється російськими силовиками із застосуванням протиправних і несправедливих юридичних процедур. Також резолюція відзначає факти насильницького та протиправного переміщення кримських татар на територію РФ.

Документ звертає увагу на переслідування журналістів, обмеження свободи слова та зібрань, тиск на кримсько-татарських правозахисників та відзначає, що все вищезазначене створює в Криму атмосферу страху та ворожнечі.

"А також важливо, що резолюція закликає скасувати рішення, яке забороняє діяльність меджлісу кримсько-татарського народу, і дозволити його лідерам Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову повернутися до Криму, вимагає від Російської Федерації гарантувати повне забезпечення права на свободу об'єднань і мирних зборів кримських татар", - додала Кравчук.

Вона нагадала, що Європейський суд з прав людини вже визнав прийнятним міждержавний позов, який включає багато з цих питань, Україна проти Росії (re Crimea), заява №20958/14.

"Сподіваюся, резолюція, яку ми сьогодні ухвалили, зможе посилити наші позиції в міжнародних судах і справедливість таки переможе!" - зазначила політик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА