15:23 27.06.2021

На півдні Англії знайшли загублені секретні документи британського Міноборони стосовно есмінця, що пройшов поблизу Криму – ЗМІ

3 хв читати
На півдні Англії знайшли загублені секретні документи британського Міноборони стосовно есмінця, що пройшов поблизу Криму – ЗМІ

Перехожий знайшов на автобусній зупинці в англійському графстві Кент секретні документи Міністерства оборони Великої Британії, зокрема – про пересування в Чорному морі есмінця Defender, повідомляє телерадіокорпорація BBC.

Людина, яка знайшла пачку з приблизно 50 сторінками документів, звернулася до BBC, коли зрозуміла, що йдеться про секретну інформацію.

Частина документів – щодо есмінця, який раніше у червні пройшов поблизу тимчасово окупованого Росією Криму.

У документах міститься оцінка можливої реакції російської сторони на такі пересування. Так, в Міністерстві оборони підготували три варіанти дій РФ у відповідь – від "безпечних і професійних" до "небезпечних і непрофесійних".

Також з'ясувалося, що в оборонному відомстві спочатку підготували два варіанти маршруту. Один з них пролягав неподалік Криму, проте в Лондоні відзначали, що за такого варіанту все мало б такий вигляд, нібито ВМС Великої Британії "злякалися і втекли".

Також з'ясувалося, що британські офіційні особи усвідомлювали, що їхня версія подій відрізнятиметься від російської. У цьому сенсі вони розраховували на британських журналістів, що перебувають на борту есмінця: їх повідомлення в пресі, як вважали в Лондоні, мали внести ясність в те, що сталося насправді.

А загалом, як зазначає BBC, документи підтверджують, що прохід корабля поблизу Криму був ретельно продуманим рішенням британського уряду з метою, незважаючи на можливі ризики, висловити підтримку Києву.

У документах є дані і про інші питання, зокрема про варіант, за якого після виведення контингенту НАТО з Афганістану Велика Британія залишить там війська спеціального призначення.

У британському Міністерстві оборони підтвердили, що один зі співробітників раніше підтвердив, що загубив секретні документи.

Як повідомлялося, в середу в Міноборони РФ заявили, що російські військові відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця "Дефендер", який вранці в середу увійшов у т. зв. "територіальні води РФ" в Чорному морі в районі мису Фіолент на три кілометри, поблизу тимчасово окупованого Росією Криму.

"Есмінець попередньо попередили про застосування зброї у разі порушення державного кордону Російської Федерації. На попередження не відреагував", – сказали в Міноборони РФ. Прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу, а бомбардувальник Су-24М виконав попереджувальне бомбометання (4 ОФАБ-250) за курсом руху есмінця УРО "Дефендер", заявили російські військові.

Однак пізніше в міністерстві оборони Великої Британії повідомили, що російські військові не відкривали попереджувальний вогонь у зв'язку з проходом есмінця "Дефендер" ВМС Великої Британії в Чорному морі поблизу Криму. У відомстві заперечували, що на шляху проходження есмінця російська сторона здійснила бомбометання.

Також у британському уряді заявили, в майбутньому британські кораблі знову ходитимуть у водах Чорного моря неподалік Кримського півострова.

"Звичайно, так... Ми ніколи не визнавали анексію Криму, це були українські територіальні води", – відповів на відповідне запитання телеканалу Sky News державний секретар у Міністерстві навколишнього середовища Великої Британії Джордж Юстіс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

Печерський райсуд 9 травня розгляне клопотання ДБР і ОГП про повторний арешт вагонів ПГЗК Ferrexpo у справі незаконного використання корисних копалин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА