19:18 27.06.2021

Фіала відкинув думку про його відповідність критеріям олігарха за законопроектом президента

2 хв читати
Фіала відкинув думку про його відповідність критеріям олігарха за законопроектом президента

Власник і глава інвестгрупи "Драгон Капітал", президент Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), громадянин Чехії Томаш Фіала відкинув думку про його відповідність визначенню олігарха, запропонованого президентом Володимиром Зеленським у законопроекті про деолігархізацію.

"Я почитав (законопроект), і юристи почитали. Сказали, що я не підпадаю під нього", - відповів Фіала на організованій ЄБА дискусії у Львові в неділю на питання про можливе включення його до реєстру олігархів за законопроектом Зеленського.

Бізнесмен додав, що хотілося б прочитати весь пакет антиолігархічних законів, про який говорив глава держави. На думку глави "Драгон Капітал", запропонований перший законопроект поки справляє враження PR-заходу, що робиться в умовах невиконання обіцянок про перемогу над олігархічною системою і встановленням справедливості в судах і правоохоронних органах.

Президент ЄБА вважає, що олігархів варто шукати серед людей, наближених до влади.

Коментуючи законопроект, Фіала додав, що така санкція до олігархів, як заборона брати участь у приватизації, навряд чи є обґрунтованою у разі, якщо йдеться про продаж активів у галузі, в якій покупець поки не представлений. Це може обмежувати конкуренцію і, в будь-якому випадку, питання дозволу угоди має бути компетенцією Антимонопольного комітету, вважає бізнесмен.

Він також зазначив, що з урахуванням вірогідних термінів прийняття законопроекту, подавати електронну декларацію включеним до реєстру олігархам доведеться тільки в 2023 році за 2022 рік, так що це віддалена перспектива.

Говорячи про наведення порядку в медіа, Фіала, який володіє медіахолдингом "НВ" "Новое время") і нещодавно купив популярне інтернет-видання "Українська правда" (УП), висловив думку про необхідність обов'язкового укладення договорів про незалежність редакційної політики (подібно до підписаного ним з "УП"), економічної незалежності та існування сильного громадського ТБ і радіо.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" 2 червня, його зареєстровано під №5599.

Згідно з документом, достатніми для включення Радою нацбезпеки і оборони особи до реєстру олігархів є будь-які три з чотирьох умов: значний вплив на ЗМІ, участь у політичному житті, бенефіціарне володіння компанією-монополістом і статки понад 1 млн прожиткових мінімумів (близько $83 млн за поточним курсом).

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, цим критеріям відповідають бізнесмен Ігор Коломойський і п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність", народний депутат Петро Порошенко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА