07:59 30.06.2021

Таліби на марші, обстановка в Афганістані тривожна - американський військовий

2 хв читати
Таліби на марші, обстановка в Афганістані тривожна - американський військовий

Ситуація в Афганістані на тлі виведення міжнародних сил і наступальних операцій руху "Талібан" виглядає проблематичною, заявив у вівторок командувач силами США і НАТО в Афганістані генерал Скотт Міллер.

"Я думаю, ви це розумієте, (обстановка - ІФ) нехороша, подивіться просто на ситуацію з безпекою. Афганці визнають, що вона погана. Таліби - на марші", - наводить його слова видання The Hill.

У розмові з журналістами в Кабулі генерал зазначив, що захоплення талібами цілої низки районів країни викликає занепокоєння, а залучення Кабулом до бойових дій ополченців, які повинні допомагати афганським силам безпеки, загрожує вилитися в громадянську війну в країні.

Згідно з оцінками Міллера, успіху талібів сприяла низка факторів, зокрема психологічна надломленість урядових сил і втома від війни. Однак, зазначив генерал, таліби в подальшому можуть перерізати дороги і лінії зв'язку, що ведуть до адміністративних центрів низки афганських провінцій; зі свого боку Кабулу потрібно сконцентрувати сили і захистити стратегічно важливі райони країни. Водночас генерал наголосив на безальтернативності політичного способу вирішення проблем Афганістану.

Міллер відмовився уточнити, на якій стадії виведення з Афганістану перебувають сили США і НАТО. Він також не став розкривати деталі того, в яких формах буде виражатися майбутня підтримка США уряду Афганістану, і не став розмірковувати на тему того, яку "спадщину" залишить після себе військова кампанія США в Афганістані.

Сили США та їх союзників з НАТО почали залишати Афганістан. Планується, що цей процес завершиться до 11 вересня 2021 року. Раніше Центральне командування США повідомило, що Вашингтон більше ніж на 50% реалізував виведення американського контингенту з Афганістану. Однак очікується, що США залишать 650 військових для захисту посольства США, і крім того, Вашингтон обіцяв не припиняти фінансової підтримки афганських сил безпеки і допомогу в технічному обслуговуванні ВПС Афганістану.

Виведення військ відбувається відповідно до домовленостей США і "Талібану", деталі яких, зазначає агентство Associated Press (AP), не розкривалися.

AP також наголошує, що тим часом таліби домоглися успіхів при захопленні низки районів на півночі Афганістану, населеного, переважно, етнічними меншинами.

Тим часом The Hill згадує появу інформації про те, що, за оцінками американської розвідки, уряд Афганістану може впасти вже за шість місяців після відходу контингенту США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА