18:50 30.06.2021

Нацполіція ліквідувала нарколабораторію на Львівщині: затримано 16 осіб, вилучено наркотики на 110 млн грн

3 хв читати
Нацполіція ліквідувала нарколабораторію на Львівщині: затримано 16 осіб, вилучено наркотики на 110 млн грн

Правоохоронці у вівторок, 29 червня, провели спецоперацію, в рамках якої було затримано 16 учасників наркоугруповання та було вилучено найбільшу в історії одиничну партію карфентанілу в Україні.

"Канали збуту небезпечних речовин вони налагодили і на території України, і за кордоном: у країнах Євросоюзу, Білорусі, Молдові та Росії. Місячний дохід зловмисників становив приблизно 5 млн грн", - повідомляє прес-служба Національної поліції України.

Встановлення всіх учасників злочинного угруповання зайняло майже півроку. За даними слідства, організатором угруповання є 36-річний житель Львівської області, який залучив як "бізнес-партнерів" двох товаришів. Загалом до виготовлення та збуту наркотиків були залучені понад 30 осіб, переважно місцеві жителі. Кожен відповідав за свій напрям роботи: постачання компонентів для діяльності лабораторії, виробництво і збут психотропів, функціонування інтернет-магазину, прийом замовлень, фасування тощо.

Лабораторія з виготовлення та синтезу карфентанілу та метадону розміщувалась на території однієї з приватних садиб у Львівській області. Щоб розширити "асортимент товару", лідери угруповання налагодили постачання прекурсорів та інших наркотичних засобів із-за кордону.

Щоб приховати злочинну діяльність, перевізники - місцеві жителі та іноземці, розфасовували "товар" у різні побутові предмети та розміщували його в "схованках" автомобілів, які постійно змінювали. Після успішно проведеної "операції" транспортні засоби продавали.

Основна частина коштів, отриманих від збуту наркотиків, витрачалася на придбання компонентів, нарощування потужностей нарколабораторії, підбір осіб для контрабандного переміщення наркотиків та їх оплату. Залишок легалізували шляхом інвестування в легальний бізнес, зокрема в розвиток фермерського господарства і туристичної бази лідера угруповання.

У вівторок, 29 червня, після контрольної закупівлі кілограма карфентанілу правоохоронці провели спецоперацію, в якій було задіяно понад 350 поліцейських.

За силової підтримки роти поліції особливого призначення, КОРД і ТОР були затримані організатор і 15 найактивніших учасників угруповання.

Крім того, провели одночасно 46 санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів, у приміщенні нарколабораторії, гаражах і транспортних засобах, які використовували фігуранти.

Вилучили понад 60 кг різних наркотичних засобів, зокрема понад 20 кг карфентанілу. Зазначається, що з одного кілограма чистої речовини можна виробити майже 100 кг готового до вживання наркотику. Вартість вилученої партії за цінами "чорного ринку" становить майже 110 млн грн.

Було також вилучено лабораторне обладнання і 250 л рідких компонентів для виготовлення небезпечних речовин.

Вилучені наркотичні засоби, зокрема карфентаніл, направлені до Експертної служби МВС України.

Усім затриманим, серед яких - чотири іноземці, повідомляється про підозру за ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) і ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Водночас вирішується питання про накладення арешту на 16 будинків, 15 автомобілів, 13 квартир, два гаражі, фермерське господарство та базу відпочинку, які фігуранти придбали за гроші, отримані злочинним шляхом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА