15:41 12.07.2021

Понад 70% українців не довіряють політичним партіям - дослідження

3 хв читати
Понад 70% українців не довіряють політичним партіям - дослідження

74,2% українців не довіряють політичним партіям, свідчать результати соцопитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 1 по 7 червня 2021 року.

Згідно з даними дослідження, 19,5% респондентів довіряють політичним партіям, тоді як більшість - три чверті - не мають такої довіри. Так, молодь і старші респонденти частіше довіряють політичним партіям (23,5%), тоді як респонденти середнього віку менш схильні довіряти партіям (близько 16%).

Щодо партійних симпатій також спостерігаються певні відмінності. Виборці "Слуги народу" та "Батьківщини" частіше довіряють політичним партіям (близько третини).

Основні причини недовіри до політичних партій: невиконання передвиборних обіцянок (56%), корумпованість партій (41%) і залежність від олігархів (31%). Молоді респонденти частіше говорять про проблеми корупції в партійному житті та залежність від олігархів.

На думку респондентів, політичним партіям в Україні найбільше бракує вміння і бажання захищати інтереси простих людей (43%) і вміння вирішувати конкретні проблеми, що хвилюють простих громадян (34%).

Також партіям не бракує незалежності від олігархів (30%) і прозорості та підзвітності перед суспільством (24,5%). Лише 8% респондентів вважають, що партіям бракує достатнього фінансування на свою діяльність.

Крім того, близько 19% українців загалом готові приєднатися до політичних партій: найбільше таких серед виборців "Батьківщини" - майже 24% і виборців "Євросолідарності" - 22,5%.

Лише трохи більше за третину опитаних вважають, що в Україні є політична сила, яка представляє їхні інтереси. При цьому молодь значно рідше бачить такі партії. Серед виборців політичних партій найоптимістичніші щодо представлення їхніх інтересів є виборці "ОПЗЖ" - майже 68% вважають, що в Україні є політична сила, яка обстоює їхні інтереси.

Серед виборців "Євросолідарності" таких 54%, "Батьківщини" - 48,5%, серед виборців "Слуги народу" - 37,5%. Водночас порівняно з 2015 роком стало більше людей, які вважають, що в Україні все-таки є партія, яка представляє їхні інтереси (частка таких людей зросла з 23% до 36%).

За даними опитування, 41% опитаних вважають, що політичну рекламу потрібно заборонити повністю, 27% респондентів вважають, що треба дозволити її тільки під час виборів. Ще 12,5% вважають, що політичну рекламу можна дозволити тільки в період між виборами, 14% вважають, що вона має бути дозволена в цілому.

Респонденти зазначають, що основні міркування для підтримки тієї чи іншої партії для голосування на виборах зазвичай полягають у спроможності партії захищати інтереси простих людей (39%), чесності партії (27%) і наявності в партії професіоналів з управлінським та менеджерським досвідом (22%).

Фінансування опитувань здійснено в рамках проекту МАТРА посольства Королівства Нідерландів. Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI).

Загалом було проведено 2003 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і з дизайн-ефектом 1.1) не перевищує 2,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА