10:36 19.07.2021

Влада Грузії помилувала одеських яхтсменів, засуджених до 4 років в'язниці за незаконний перетин кордону

3 хв читати
Влада Грузії помилувала одеських яхтсменів, засуджених до 4 років в'язниці за незаконний перетин кордону

Громадяни України Юрій Хомич і Володимир Дьяченко, засуджені в Грузії до чотирьох років позбавлення волі за обвинуваченням у незаконному перетині грузинського державного кордону, були помилувані та звільнені в понеділок уранці, повідомив голова виконавчого комітету Національної ради реформ України, екс-президент Грузії, засновник грузинської опозиційної партії "Єдиний національний рух", екс-голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі.

"Сьогодні о 7 ранку вони (влада Грузії - ІФ) змушені були відпустити двох українців і грузина, яких лише три дні тому засудили до чотирирічного ув'язнення за абсолютно сфабрикованим обвинуваченням у порушенні державного кордону", - написав Саакашвілі у Facebook, уточнивши, що звільнений громадянин Грузії - українець за походженням, екс-офіцер Служби державної охорони Грузії Михайло Батурин.

За словами політика, цей акт було здійснено під тиском президента України Володимира Зеленського, "який проявив принципову позицію і скасував двосторонній саміт Грузія-Україна, а також чітко дав зрозуміти, що не братиме участі в іншому саміті під егідою Євросоюзу, запланованому наступного дня і в якому також мала брати участь Майя Санду". "За моєю інформацією, літак президента Зеленського злетів тільки після того, як надійшло повідомлення про звільнення українців, і президент чекав до останньої хвилини, доки це повідомлення підтвердило українське посольство в Києві, тільки після цього давши добро на виліт", - написав Саакашвілі.

"Грузинський режим відступив через принципову позицію України й особисто президента Зеленського, а також через принциповість українських моряків, яким кілька днів тому пропонували помилування, і вони від нього відмовилися, заявивши, що вони не кинуть свого грузинського друга, і що українці своїх у біді не лишають", - додав він.

За словами Саакашвілі, звільнені українці сказали, що відмовляються залишати Грузію рейсовим літаком, а підготують свій човен і ним попливуть назад в Одесу й доведуть до кінця свою місію.

Президент України Зеленський висловив подяку керівництву Грузії за звільнення громадян України.

"З листопада 2020-го ми працювали над звільненням українських яхтсменів Юрія Хомича й Володимира Дьяченка, затриманих у Грузії. Сьогодні Грузія звільнила їх з-за ґрат. Я вдячний грузинській стороні за це рішення, яке відповідає духу стратегічного партнерства між нашими країнами", - написав Зеленський у Twitter.

Як повідомлялося, в лютому 2021 року заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар під час зустрічі з тимчасовим повіреним у справах Грузії в Україні Давидом Бочорішвілі вручив йому ноту з проханням звільнити затриманих на борту яхти громадян України Дьяченка та Хомича.

Пізніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спілкування зі своїм грузинським колегою Давидом Залкаліані зазначив, що українська сторона приділяє особливу увагу затриманню в Грузії Дьяченка та Хомича та розраховує на неупереджений судовий розгляд і якнайшвидше їх звільнення.

Незважаючи на це 14 липня Батумський міський суд у Грузії засудив Дьяченка та Хомича до чотирьох років позбавлення волі за обвинуваченням у незаконному перетині грузинського державного кордону. В цьому контексті в МЗС України був викликаний тимчасовий повірений Грузії в Україні, а саме відомство закликало грузинську сторону переглянути рішення Батумського міського суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА