21:31 21.07.2021

Глава "Нафтогазу": Запуск "Північного потоку 2" - це питання не компенсацій, а безпеки України і регіону

2 хв читати
Глава "Нафтогазу": Запуск "Північного потоку 2" - це питання не компенсацій, а безпеки України і регіону

Україна не змінить свого ставлення до проекту газопроводу "Північний потік 2", його запуск ставить під загрозу безпеку країни і регіону загалом, заявив глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Наша позиція незмінна: "Північний потік 2"- це загроза для безпеки України та всього регіону. Це не питання компенсацій, це питання регіональної безпеки, і тому ми сподіваємося, що принцип "жодних домовленостей про Україну без України" буде дотримано. "ПП2"- це геополітична зброя Кремля, тому ми не зовсім розуміємо як інші країни, особливо країни - лідери західного світу можуть домовлятися про проект Кремля", - сказав він в інтерв'ю "Голосу Америки".

За його словами, питання компенсації Україні критичної загрози для її безпеки звучить дивно на тлі тривалої агресії з боку Росії.

"Якщо не буде фізичного транзиту газу через Україну, значно зросте ризик повномасштабної військової агресії з боку Росії. Росія очікує, що якщо військові дії не торкнуться європейських споживачів, то Європа обмежиться висловлюваннями глибокого занепокоєння подіями в Україні", - зазначив Вітренко.

Глава "Нафтогазу" закликав західні країни бути реалістами, розуміти ризики загрози з боку Москви, прораховувати їх наперед і не допустити ситуації, коли вже буде пізно "і всі будуть розводити руками і висловлювати глибоку стурбованість, як це вже було з окупацією Криму і частин Донецької і Луганської областей".

Вітренко нагадав, що Демократична і Республіканська партії США підтримують боротьбу України проти "ПП2", висловивши надію, що буде зроблено все можливе для накладення санкцій проти компанії оператора проекту Nord Stream AG.

"Ми вважаємо, що якщо з усіх боків буде розуміння, що це геополітичний проект, що це зброя і загроза безпеці України і всьому регіону, то цей проект ніколи не буде реалізовано, газопровід не запрацює. Повинен бути комплекс заходів, і американські санкції є дуже важливим елементом. Вони дієві", - резюмував глава НАК.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА