15:55 29.07.2021

Музичний "Рейвах Прайд" відбудеться на підтримку прав не лише ЛГБТ-спільноти, а й усіх груп, які зазнають дискримінації, - організатори

3 хв читати

Учасники креативного музичного протесту "Рейвах Прайд", який відбудеться у п'ятницю в Києві біля Офісу президента, виступлять на захист прав ЛГБТ-спільноти та на підтримку ухвалення законопроекту про посилення відповідальності за дискримінацію будь-яких груп людей на ґрунті нетерпимості.

"30 липня з 14 до 22 години ми плануємо провести експериментальний прайд у форматі рейву... В контексті електронної музики й електронної сцени Київ зараз є, можна сказати, повноцінною столицею європейської технокультури та рейв-культури. Ця сфера об'єднує і людей мистецтва, і саму ЛГБТ-спільноту, яка може вільно й безпечно проявляти себе як на івентах електронної музики, так і як творче самовираження", - сказала в четвер на прес-конференції в Києві керівниця ГО "УкраїнаПрайд" Софія Лапіна.

Вона зазначила, що в Україні досі не передбачено відповідальності за злочини, вчинені на ґрунті ненависті до ЛГБТ-спільноти.

"Ми знаємо, що такі злочини на ґрунті ненависті скоюють переважно праворадикальні угруповання", - сказала вона.

За словами Лапіної, факти агресивного прояву гомофобії правоохоронцями не розслідуються належним чином.

"Обидві спільноти - і електронна, в якій багато представників ЛГБТ-спільноти, і сама ЛГБТ-спільнота страждають від одного - недосконалої правозахисної системи ... Ми вирішили об'єднати електронну сцену, прайд, зробити "Рейвах Прайд" і досить голосно поговорити з нашим гарантом конституційних прав і свобод на тему прав і свобод, які є незахищеними і для звичайного громадянина, і для представника мистецтва, і для представника ЛГБТ-спільноти", - наголосила керівниця ГО "УкраїнаПрайд".

Також вона звернула увагу, що прес-конференція має на меті не так анонсувати майбутній захід, як "відповісти на хвилю ненависті, яка піднялася в соціальних мережах у зв'язку з майбутнім заходом".

"Звісно, завтрашній захід "Рейвах Прайд" охоронятиме поліція. З поліцією ведеться комунікація. Вчора я мала зустріч із поліцією діалогу, ми обговорювали питання організації безпеки", - додала вона.

У свою чергу політолог, правозахисник громадської організації "Інсайт" Уляна Мовчан зазначила, що мета заходу, який відбудеться біля Офісу президента, - не лише заявити про права ЛГБТ-спільноти, а й виступити на підтримку законопроекту №5488.

"Цей законопроект передбачає посилення відповідальності за дискримінацію вразливих груп на ґрунті різних проявів нетерпимості. Фактично цей законопроект передбачає можливість притягнення до відповідальності людей, які переслідують представників різних спільнот", - пояснила вона.

Правозахисниця наголосила, що ухвалення цього законопроекту є важливим, оскільки на законодавчому рівні буде врегульовано питання захисту всіх незахищених груп людей, які зазнають переслідування, не лише ЛГБТ-спільноти.

"Це стосуватиметься і наших опонентів, які дуже опікуються питаннями захисту мови, релігійних спільнот - цей закон захищатиме і їх. Відповідно до цього законопроекту також не можна переслідувати людей за мовними, релігійними, політичними ознаками. Тобто, йдеться не лише про сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність", - пояснила Мовчан.

"Для нас дуже важливо під час завтрашньої події - своєрідного арт-проекту - показати, наскільки важливо ухвалити цей закон, що це не лише про ЛГБТ ... Ми всі можемо бути в чомусь уразливими", - підсумувала правозахисниця.

Присутній на прес-конференції електронний виконавець грецького походження Стеф Мендесідіс, виступ якого планується в рамках проекту, додав: "Я гетеросексуал, але мені це не заважає підтримувати права та свободи людей. Я вирішив узяти участь у мирній ЛГБТ-демонстрації в Києві".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА