20:27 29.07.2021

Зеленський підписав закон про платіжні послуги

2 хв читати
Зеленський підписав закон про платіжні послуги

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про платіжні послуги" № 1591-ІХ, ухвалений парламентом 30 червня 2021 року.

Як повідомляє Офіс президента України, Закон спрямований на модернізацію й подальший розвиток ринку платіжних послуг та сприятиме впровадженню інновацій у фінансовій сфері України.

"Документ адаптує українське законодавство до правового поля Європейського Союзу, що в майбутньому дасть змогу інтегрувати платіжну систему України із системою ЄС. Новий закон базується на сучасних вимогах і враховує норми європейських регуляторних актів, зокрема Другої платіжної директиви (PSD2) та Директиви з електронних грошей (EMD)", - сказано в повідомленні.

Також документ посилює захист прав споживачів платіжних послуг і забезпечує прозорість їх надання.

Відповідно до закону, в Україні буде визначено дев’ять категорій надавачів платіжних послуг. З’являться нові учасники ринку – установи електронних грошей, філії іноземних платіжних установ, надавачі послуги з надання відомостей з рахунків, платіжні установи.

Так, дев'ять платіжних послуг, з яких дві – нефінансові (послуга з ініціювання платіжної операції та послуга з надання відомостей з рахунків).

Небанківські надавачі платіжних послуг зможуть відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні картки та електронні гроші. Від небанківських фінансових установ не вимагатиметься участь у платіжних системах для здійснення переказу", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Нацбанк України отримає право випускати "цифрову валюту Національного банку України", а також створити регуляторну "пісочницю" - платформу для тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку, заснованих на інноваційних технологіях

Також закон створює умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking), що має об'єднати різних надавачів платіжних послуг і технологічні платформи в єдину платіжну екосистему.

Планується, що Open banking запрацює в Україні в 2023 році.

Крім того, з метою мінімізації кібершахрайства посилюється відповідальність за незаконні дії з платіжними інструментами та засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків.

Закон набирає чинності наступного дня після опублікування та вводиться в дію через 12 місяців, за винятком окремих статей.

Як повідомлялося, 30 червня Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект "Про платіжні послуги" без поправки про обмеження розміру комісії інтерчейндж (законопроект №4364).

За законопроект на засіданні в середу проголосував 241 народний депутат.

Раніше в НБУ зазначили, що чинний закон про платіжні системи та переказ коштів в Україні, ухвалений ще у 2001 році, морально застарів і не відповідає сучасним вимогам і міжнародним практикам.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА