20:47 30.07.2021

НАБУ: Співробітники СБУ незаконно доставили Чауса в будівлю на Володимирській, відмовившись передати детективам

3 хв читати
НАБУ: Співробітники СБУ незаконно доставили Чауса в будівлю на Володимирській, відмовившись передати детективам

Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими перевозили до столиці колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса, проте зупинити їх детективам не вдалося, повідомляє прес-служба НАБУ в Telegram-каналі.

"НАБУ ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили розшукуваного суддю Чауса, однак на законні вимоги детективів зупинитися і передати їм підозрюваного співробітники Служби безпеки не реагували, після чого незаконно доставили його на вул. Володимирську, 33", - зазначається в повідомленні.

У НАБУ наголосили, що, відповідно до ч. 1 ст. 210 Кримінального процесуального кодексу України, уповноважена посадова особа зобов'язана доставити затриманого до найближчого підрозділу органу досудового розслідування.

"Правоохоронці повинні дотримуватися закону й передати підозрюваного, якого розшукують детективи, уповноваженим представникам Національного бюро", - наполягають у бюро.

НАБУ також оприлюднило відео, на якому видно, як детективи вимагають зупинитися водія автомобіля, в якому, ймовірно, перебував суддя Чаус, проте їхні вимоги ігноруються. Обидва автомобілі заїхали у двір Центрального управління СБУ на вул. Володимирській. Детективів НАБУ на територію не пропустила охорона.

У п'ятницю, 30 липня, деякі українські ЗМІ повідомили про те, що викраденого українського суддю Чауса нібито знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Його виявив сільський староста, який повідомив про це правоохоронцям. Журналіст Юрій Бутусов у Facebook пізніше повідомив, що працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники Служби безпеки України "відбили" екс-суддю в поліцейських і вивезли в невідомому напрямку.

Як повідомлялося, Микола Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його піймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни.

Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт. Він в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву п’ятого президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові.

Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцезнаходження не відоме. Проте він кілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявив, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА