19:52 02.08.2021

Рябошапка стверджує – що Зеленський вже двічі зустрічався з Чаусом

2 хв читати
Рябошапка стверджує – що Зеленський вже двічі зустрічався з Чаусом

Колишній генеральний прокурор України Руслан Рябошапка стверджує, що президент України Володимир Зеленський вже два рази особисто зустрічався з екс-суддею Дніпровського райсуду Києва Миколою Чаусом, якого викрали в Молдові в квітні 2021 року.

"За деякою інформацією він (Зеленський - ІФ) вже двічі зустрічався особисто з Чаусом. Ця інформація потребує перевірки, але вона з'явилася зовсім нещодавно", - повідомив Рябошапка в ефірі телеканалу "Прямий".

Як повідомлялося, Микола Чаус – колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його спіймали на хабарі в $150 тис. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалення "потрібного рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса одразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік з країни.

Чаус прилетів до Кишинева на приватному літаку із зазначенням службам аеропорту не оглядати борт. Він в'їхав в Молдову нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту і екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав більше двох років. У середині березня 2021 р. колегія цивільних, комерційних та адміністративних спорів вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові.

Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцезнаходження не відоме. Проте він кілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявив, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка на Вінниччині.

Співробітники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку.

Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, однак спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення і позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Чаус не затриманий Службою безпеки України, а перебуває під захистом відомства.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА