18:27 04.08.2021

ВАКС відмовив у відводі судді, який розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу Чаусу

2 хв читати
ВАКС відмовив у відводі судді, який розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу Чаусу

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) відмовив у відводі судді Володимира Воронька, який розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу екс-судді Миколі Чаусу, повідомила керівник прес-служби ВАКС Олеся Чемерис.

"Суд відмовив у задоволенні цього клопотання. Це означає, що питання (розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу - ІФ) повертається до судді, який розглядав його і, очевидно, відбуватиметься в закритому режимі, оскільки це рішення було ухвалено суддею раніше", - сказала вона журналістам у середу в Києві.

"Наразі суддя отримає ухвалу про свій не відвід і вирішить, чи розглядатиметься клопотання, чи відкладеться розгляд на іншу дату", - додала Чемерис.

Як повідомлялося, у середу Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) розпочав засідання з обрання запобіжного заходу екс-судді Миколі Чаусу, Служба безпеки України просить суд про закрите слухання.

Чауса спіймали на хабарі в $150 тис. 9 серпня 2016 року. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса одразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд продовжувався понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові, рішення було остаточним й оскарженню не підлягало.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцеперебування було невідоме, але він декілька разів виступав із відеозверненнями до своєї дружини в інтернеті, в яких заявляв, що його ніхто не викрадав і він перебуває в безпеці.

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку. Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Служба безпеки України не затримала Чауса, він перебуває під захистом відомства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА