14:38 05.08.2021

СБУ ліквідувала угруповання, яке обкладало "даниною" бізнесменів на Харківщині

3 хв читати
СБУ ліквідувала угруповання, яке обкладало "даниною" бізнесменів на Харківщині

Служба безпеки України ліквідувала злочинне угруповання в Харківській області, до якого входили майже 50 осіб, зокрема чинні правоохоронці та люди з досвідом ведення бойових дій, повідомляє прес-служба СБУ.

"За попередніми даними слідства, зловмисники займалися рекетом бізнесменів, зокрема у сфері ритуальних послуг. Угруповання мало чітку структуру та здійснювало тяжкі злочини економічного та насильницького характеру", - йдеться в повідомленні СБУ.

За інформацією СБУ, розмір "прибутку" угруповання становив понад 1 млн грн щомісяця.

"Зокрема, вони "обклали даниною" місцевих підприємців і якщо останні відмовлялися давати їм гроші, то зловмисники погрожували насильством та фізичною розправою. Задокументовано випадки, коли учасники угруповання завдавали шкоди особистому майну підприємців, які відмовлялися платити "данину" (зокрема підпалювали автомобілі)", - йдеться у повідомленні СБУ.

У відомстві наголошують, що угруповання мало значний вплив на представників органів місцевої влади. "СБУ задокументувала, що злочинній діяльності угруповання сприяли посадові особи одного з комунальних підприємств Харківської міської ради", - наголошується в повідомленні.

У спецслужбі уточнюють, що під час обшуків у зловмисників вилучено великі суми грошей, чорнові записи обліку "поборів із підприємців", зброю, боєприпаси, а також посвідчення чинних співробітників Національної поліції.

Дії зловмисників кваліфікуються за ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ст. 189 (вимагання), ст. 206 (протидія законній господарській діяльності) Кримінального кодексу.

"Учасникам злочинного угруповання готується повідомлення про підозру", - інформують у СБУ.

У свою чергу Офіс генерального прокурора зазначає, що затримано сімох учасників угруповання, зокрема організатора, підозрюваних у вимаганні, протидії законній господарській діяльності, а також створенні злочинної організації та участі в ній (ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 206, ч. 1, ч. 2 ст. 255 КК України).

"Наразі вирішується питання про обрання затриманим запобіжного заходу. Досудове розслідування триває", - йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

За інформацією Офісу генпрокурора, злочинну організацію викрили прокурори спільно зі співробітниками Головного слідчого управління та оперативними працівниками Головного управління із боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

Як повідомлялося, в Харківській області у четвер проводяться оперативно-слідчі дії в рамках кримінального провадження, фігурантами в якому є члени Національної корпусу.

"Наразі в Харківській області справді проводяться оперативно-слідчі дії, обшуки в рамках кримінального провадження, фігурантами в якому є члени Нацкорпусу. Після закінчення оперативно-слідчих дій ми надамо детальнішу інформацію", - повідомили кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" у прес-центрі УСБУ в Харківській області.

Водночас сайт Dетектів-Info з посиланням на інформоване джерело повідомляє, що співробітники Головного слідчого управління Служби безпеки України здійснили серію обшуків і затримали сімох членів харківського обласного осередку політичної партії "Національний корпус", серед яких Сергій "Чилі" Величко, за підозрою у створенні та участі в складі організованого злочинного угруповання, що спеціалізувалося на рекеті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА