07:13 11.08.2021

11 серпня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
11 серпня: Яке сьогодні свято

Цього дня в Японії відзначають молоде і красиве свято - День гір. У цей же день уперше в історії пролунав сигнал SOS і з'явилися на екранах радянські стрічки "Сімнадцять миттєвостей весни" і "Доживемо до понеділка". А ще 11 серпня народилися Фрідріх Ян, "батько гімнастики", засновник таких снарядів, як перекладина і бруси, рекордсменка-фрі-дайвер Одрі Местре, радянський психотерапевт Анатолій Кашпіровський і знаменитий "Тор", Кріс Хемсворт.

У Вірменії, 11 серпня, традиційно відзначають Навасард - День національної ідентичності. У 2009 році це свято стало державним, а відзначають його з давніх часів, коли, згідно літописів, 11 серпня 2492 року до Різдва Христового прабатько вірмен, родоначальник царської династії Айк Наапет розбив військо ассірійців і заклав основу майбутньої вірменського держави.

Республіка Чад 11 серпня відзначає День незалежності. Святкується з 1960 року, коли Чад здобув незалежність від Франції, чиєю колонією був упродовж майже півстоліття.

В Японії віднедавна 11 серпня відзначають День гір. Це одне з наймолодших свят Країни висхідного сонця, його почали святкувати з ініціативи туристичних і природоохоронних організацій у 2014 році. За задумом авторів свята цей день повинен "ближче знайомити людей з горами".

Православна церква 11 серпня відзначає день святителя Миколая Чудотворця. Свято Миколая прийшло в Україну в 1088 році, за часів князя Всеволода Ярославича. На честь святого княгиня Ольга побудувала один із перших храмів Київської Русі в середині IX століття - над могилою Аскольда в Києві. Найдавнішу збережену українську ікону святого Миколая датують початком XIV століття.

Католики святкують День Святої Клари Ассизької, яку у 1958 році папа Пій XII оголосив покровителькою телебачення - незадовго до своєї смерті вона була прикута до ліжка і не могла брати участі в месах, у неї були видіння: вона ясно бачила месу на стіні своєї кімнати, немов у телевізорі.

Визначні події

У 480 році до н.е. - за деякими даними, у вересні, але інші джерела вказують на серпень - відбулася відома битва при Фермопілах, коли проти перської армії, яка налічувала близько 200 тисяч воїнів вийшли 5-7 тисяч греків. Три дні вони успішно відбивали атаки персів, але через зраду місцевого жителя армії Ксеркса вдалося оточити і знищити грецькі сили.

У 1767 році в Англії востаннє спалили людину.

У 1804 році Франц II, останній імператор Священної Римської імперії, проголосив створення Австрійської імперії, а себе - першим австрійським імператором. Зроблено це було на противагу Наполеону Бонапарту, який раніше проголосив імперію у Франції.

У 1909 році американський пароплав "Арапаое" ліг у дрейф дорогою з Нью-Йорка в Джексонвілл і вперше в світовій історії подав зі свого борту сигнал SOS (три крапки, три тире, три крапки). Сигнал прийняли на острові Хаттерас у Північній Кароліні і переданий судноплавній компанії.

У 1922 році гімном Німеччини затверджено перший куплет віршів "Дойчланд, Дойчланд юбер аллес", написаних у 1848 році професором Августом Генріхом Гофманом Фон Фаллерслебеном. Музикою гімну стала мелодія, написана Йозефом Гайдном у 1797 році як гімн Австрійської імперії. Після Другої світової війни гімн скасували, але в 1950 році знову відновили зі словами третього куплету. Нині це гімн об'єднаної Німеччини.

У 1973 році Центральне телебачення СРСР розпочинає показ художнього телефільму Тетяни Ліознової "Сімнадцять миттєвостей весни", знятого за однойменною повістю Юліана Семенова.

Хто народився

У 1778 році народився німецький педагог і політик Фрідріх Людвіг Ян. Упродовж свого життя заснував кілька спортивних співтовариств, де викладав гімнастику. Завдяки йому в цій спортивній дисципліні стали використовуватися такі снаряди як бруси, колода, кінь і гімнастичні кільця. Вважається батьком сучасної гімнастики.

У 1858 році народився голландський лікар Християн Екман. Саме він, досліджуючи тогочасну хворобу бері-бері (авітаміноз B1), з'ясував, що причина захворювання - неправильний раціон. Це призвело до відкриття вітамінів, а Ейкман отримав Нобелівську премію з фізіології і медицині.

У 1932 році народився іспанський кінорежисер Фернандо Аррабаль. Автор понад 100 п'єс, 14 романів, зняв сім повнометражних кінофільмів, але прославився як автор відомого "Листа генералу Франко" - книги про життя іспанського диктатора.

У 1974 році народилася Одрі Местре - відома французька фрідайвер. Їй належить кілька національних і світових рекордів із занурення, останнім з них стало занурення на глибину 130 метрів за 1 хвилину 57 секунд. Загинула під час спроби встановити абсолютний рекорд занурення на 171 метр через несправність обладнання.

У 1983 році народився австралійський актор Кріс Хемсворт. Світові відомий як Тор у кінематографічному всесвіті Marvel.

Цього дня свій день народження святкують, співзасновник компанії Apple, українець за походженням Стів Возняк, а також американська актриса і продюсер Віола Девіс.

Народні прикмети на 11 серпня:

Туман до гарного врожаю ячменю і вівса, але до поганого збору меду.

Немає заморозків - початок осені буде теплим.

Овес зазеленіє вдруге - осінь буде дощовою.

Сік калини вранці має потужні цілющі властивості для шкіри - ним вмиваються.

Якщо притулитися до стовбура калини, можна забезпечити себе здоров'ям і уберегтися від застуд. Не можна ламати гілки і занадто сильно трусити крону.

Що не рекомендується робити 11 серпня:

Працювати на городі.

Працювати з голками і спицями.

Лаятися і сваритися.

Прибирати в будинку і прати

У кого іменини 11 серпня?

Іменини сьогодні святкують Олексій, Кузьма, Костянтин, Михайло, Микола, Роман

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА