07:10 11.08.2021

Верховний комісар ООН з прав людини закликала талібів повернутися за стіл переговорів

2 хв читати
Верховний комісар ООН з прав людини закликала талібів повернутися за стіл переговорів

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет закликала афганський рух "Талібан" зупинити кровопролиття і повернутися за стіл переговорів.

"З районів Афганістану, захоплених "Талібаном", надходять повідомлення про масові страти, напади на державних службовців і членів їх сімей, руйнування будинків, шкіл і лікарень, мінування великих територій. Жінкам тепер забороняється виходити з дому без супроводу чоловіка", - йдеться в заяві Бачелет, опублікованій на сайті ООН.

Зазначається, що таліби вбивають захоплених у полон афганських силовиків, навіть незважаючи на письмові гарантії безпеки в обмін на добровільну здачу. З іншого боку, виданий афганською поліцією наказ знищувати всіх полонених талібів, за словами Верховного комісара ООН, також суперечить міжнародному гуманітарному праву.

Загалом, як зазначає у своїй заяві Бачелет, зростаючий рівень насильства в країні має катастрофічні наслідки для місцевого населення.

"З 9 липня лише в чотирьох містах Афганістану - Лашкаргасі, Кандагарі, Гераті і Кундузі - загинули 183 мирні жителі, ще 1181 був поранений, серед них діти. І це лише задокументовані нами випадки - реальні цифри набагато вище", - йдеться в заяві.

Бачелет закликала сторони зупинити кровопролиття і повернутися за стіл переговорів.

""Талібан" повинен припинити проведення військових операцій у містах", - додала вона. Бачелет також звернулася до всіх країн світу з проханням використати свій вплив на двосторонньому або багатосторонньому рівні, щоб покласти край насильству в Афганістані.

У заяві наголошується, що "Талібан" вже взяв під свій контроль 192 округи і столиці, щонайменше, шести провінцій і продовжує наступ.

"Афганці побоюються, що їм доведеться знову переживати найжорстокіші з порушень прав людини, які відбувалися в минулому", - повідомила Бачелет.

Вона закликала міжнародне співтовариство, включно з Радою з прав людини і Радою Безпеки ООН, терміново вжити заходів, щоб запобігти новим злочинам проти мирних жителів Афганістану.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА