17:01 12.08.2021

Підозрюваний у шпигунстві на користь РФ британець працював охоронцем посольства Великої Британії у ФРН

2 хв читати
Підозрюваний у шпигунстві на користь РФ британець працював охоронцем посольства Великої Британії у ФРН

Британця, якого підозрюють у роботі на російську розвідку, звуть Девід Сміт, і він служив охоронцем при посольстві Великої Британії у Німеччині, повідомляє у четвер газета The Guardian.

"57-річний підданий Великої Британії Девід Сміт був затриманий у вівторок після спільного розслідування британської та німецької влади", - пише газета, зазначаючи, що він не дипломат, а приватний підрядник, і відповідно не має дипломатичного імунітету.

Голова Скотленд-Ярду Крессіда Дік підтвердила, що затримання Девіда Сміта стало результатом тісної співпраці Великої Британії та ФРН протягом декількох місяців.

"Ми вже декілька місяців брали участь у роботі. Це дуже хороший приклад міжнародного співробітництва. Ми, звісно, тісно співпрацюємо з владою Німеччини, поліцією Німеччини, прокуратурою і, звісно ж, з урядом Великої Британії", - зазначила вона.

"Якщо цій людині буде пред'явлено обвинувачення, ми підтримаємо проведення будь-якого судового розгляду, де б воно не було", - додала вона.

Газета Daily Mail оприлюднила фотографії з квартири у Потсдамі затриманого чоловіка. У ній виявили декілька російських прапорів та атрибутів військової форми, книги російською мовою з психології та саморозвитку. Декілька книг у його бібліотеці присвячені історії Третього рейху, зокрема, про 12-ту танкову дивізію СС. Ще одна книга - роман колишнього співробітника британської розвідки Джона Ле Карре "Вбивство по-джентельменськи". Також у його двокімнатній квартирі виявили м'які іграшки та приставку Play Station.

Минулої середи телеканал Sky News повідомив, що британська служба безпеки MI5 здійснювала спостереження за британським підданим Девідом С., затриманим у Німеччині за підозрою в роботі на російську спецслужбу, і що його затримання не було раптовим. Також повідомлялося, що Девід С. працював у посольстві Великої Британії у Берліні, він мав обмежений доступ до інформації високого рівня, але водночас цей доступ не був незначним. Він, зокрема, міг надавати Росії дані щодо протоколів безпеки в посольстві, деталі про внутрішню Wi-Fi-мережу, профілі старших дипломатів та їхніх сімей і, ймовірно, навіть імена агентів Таємної служби розвідки МЗС Великої Британії (MI6) у Берліні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА