18:01 16.08.2021

У незаконно утримуваного в окупованому Криму журналіста Єсипенка розпочалися проблеми з тиском і зором - Денісова

2 хв читати
У незаконно утримуваного в окупованому Криму журналіста Єсипенка розпочалися проблеми з тиском і зором - Денісова

У українського журналіста Владислава Єсипенка, проти якого триває незаконний судовий процес у тимчасово окупованому Криму, розпочалися проблеми зі здоров'ям, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Стурбована погіршенням стану здоров’я незаконно утримуваного в СІЗО №1 міста Сімферополя в тимчасово окупованому Криму громадянина України Владислава Єсипенка. У нього почалися серйозні проблеми з артеріальним тиском та зором, загострилася сечокам'яна хвороба, що стало наслідком застосовування до Владислава тортур та незаконних методів допиту під час безпідставного затримання у березні 2021 року", - написала Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що співробітники російської ФСБ надягали чоловікові на голову пакет, позбавляючи його можливості дихати, підключали електричний струм до різних частин тіла і жорстоко били.

"Адміністрація СІЗО цинічно ігнорує погіршення стану здоров’я нашого співгромадянина та не надає необхідної медичної допомоги", - наголосила омбудсмен.

Денісова уточнила, що ненадання кваліфікованої медичної допомоги є грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, яке прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, і статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

"Звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново забезпечити Владиславу Єсипенку медичне обстеження та надати необхідну меддопомогу з проведенням профільного лікування у спеціалізованій медичній установі. Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на факти порушення прав Владислава Єсипенка та вжити всіх можливих заходів, аби припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ", - резюмувала Денісова.

Як повідомлялося, 10 березня в тимчасово окупованому Росією Криму було затримано громадянина України Владислава Єсипенка.

Позаштатного кореспондента "Радіо Свобода" обвинувачують у незаконному виготовленні, переробці або ремонті вогнепальної зброї (ч.1. ст. 223-1 Кримінального кодексу РФ) і незаконному виготовленні боєприпасів. 6 липня районний суд у Сімферополі почав розглядати справу Єсипенка по суті.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світову спільноту приєднатися до України у вимозі від Росії звільнити українського журналіста.

6 липня Єсипенку т.зв. Райсуд у Сімферополі продовжив на півроку термін арешту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА