11:44 23.08.2021

У Києві розпочався установчий саміт "Кримської платформи"

2 хв читати
У Києві розпочався установчий саміт "Кримської платформи"

У Києві розпочав роботу установчий саміт "Кримської платформи", участь в якому підтвердили 46 країн і міжнародних організацій.

Для участі в саміті до Києва, зокрема, прибули 14 глав держав, урядів та ЄС, а саме Латвії, Литви, Естонії, Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини, Молдови, Грузії, Словенії, Хорватії, Швеції, Фінляндії та президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Участь у саміті також підтвердили глави парламентів Швейцарії і Чехії, а також 17 міністрів і заступників міністрів (Австрія, Албанія, Болгарія, Велика Британія, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Північна Македонія, Португалія, США, Туреччина, Франція, Чорногорія).

Очікується участь у саміті представників чотирьох міжнародних організацій, зокрема, виконавчого віце-президента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, заступника генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане, генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, генерального секретаря ГУАМ Алтая Ефендієва.

На рівні послів на саміті представлені Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада, Бельгія, Греція, Ісландія і Данія.

Отже, в саміті "Кримської платформи" беруть участь усі країни ЄС і НАТО, країни Групи Семи (G7) у повному складі, Люблінський трикутник (Україна, Литва, Польща), Асоційоване тріо (Україна, Грузія, Молдова) і країни "нормандського формату" (за винятком РФ).

Як повідомило Міністерство закордонних справ України, всі глави делегацій, незалежно від рівня, уповноважені на офіційне приєднання своїх держав до "Кримської платформи" й ухвалення декларації. Декларація "Кримської платформи" залишиться відкритою для приєднання після саміту. Саміт розпочне регулярну роботу всіх рівнів "Кримської платформи" (міжурядового, парламентського та експертного), яка не завершиться, доки Кримський півострів не повернеться під контроль України.

"Кримська платформа" - це міжнародний формат консультацій і координації міжнародних партнерів України для протидії наслідкам і загрозам тимчасової окупації РФ Криму і, нарешті, повернення півострова під контроль України. "Кримська платформа" об'єднає всі наявні національні та міжнародні зусилля з деокупації українського півострова.

Пріоритетними напрямами роботи "Кримської платформи" є консолідація міжнародної політики невизнання зміни статусу Криму; ефективність санкцій, їх посилення і перекриття шляхів обходу; захист прав людини та міжнародного гуманітарного права; гарантування безпеки в Азовсько-Чорноморському регіоні та за його межами, захист принципу свободи навігації; подолання екологічних та економічних наслідків окупації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА