15:24 23.08.2021

Хорватія готова допомогти Україні з питанням реінтеграції окупованих територій - прем'єр Пленкович

2 хв читати

Хорватія готова допомогти Україні впровадити модель реінтеграції окупованих територій для забезпечення миру з дотриманням верховенства права, заявляє прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович.

"Я приїхав для того, щоб... засвідчити незмінну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Крим - це Україна", - сказав Пленкович на установчому саміті "Кримської платформи" у понеділок у Києві.

За його словами, Хорватія спільно з іншими країнами-членами ЄС постійно надає підтримку Україні на різних міжнародних майданчиках.

"Анексія Криму безумовно є порушенням міжнародного права. Окупація спровокувала порушення прав людини, зокрема, жителів Криму... Вони не мають стикатися з обмеженням своїх свобод", - заявив він.

При цьому він зазначив, що Хорватія "очікує від РФ дотримання міжнародного права, зокрема, гуманітарного, зокрема в доступі міжнародних моніторингових груп. "Ми дуже стурбовані мілітаризацією півострова, що триває", - сказав прем'єр-міністр Хорватії.

"Хорватія дуже добре знає, наскільки складно буває, коли з одного боку стикаєшся з тривалим конфліктом, а з іншого боку частина твоєї території в окупації. Ми абсолютно вас у цьому розуміємо", - сказав він.

У цьому контексті прем'єр-міністр Хорватії продовжив: "У нас є дуже хороша модель мирної реінтеграції... Це те, що відбувалося в 1996 році, зокрема, завдяки успішній місії ООН, і ми з радістю надамо вам будь-яку допомогу із впровадження такої моделі, щоб уникнути жертв, для забезпечення мирного співіснування на основі верховенства права", - заявив прем'єр-міністр Хорватії.

Він додав, що питання Криму і тимчасово окупованих територій Донбасу має перебувати в пріоритеті міжнародного порядку денного.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ вивела в Чорне море підводний ракетоносець

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА