18:24 23.08.2021

Учасники "Кримської платформи" запевнили у готовності допомагати Україні відновлювати територіальну цілісність

3 хв читати
Учасники "Кримської платформи" запевнили у готовності допомагати Україні відновлювати територіальну цілісність

Прем'єр-міністри країн-учасниць міжнародного саміту "Кримської платформи" заявили про невизнання анексії Криму і запевнили Україну в готовності підтримати в боротьбі за територіальну цілісність.

"Словаччина вітає створення "Кримської платформи" і, безумовно, стане партнером в її рамках. Крим - це Україна... Фізична сила не може бути більше сили верховенства права... Це не означає, що кордони можна перемальовувати як заманеться. Ми не визнаємо цю анексію, і в цьому в України є повна наша підтримка... наші санкції проти Росії триватимуть, доки триватиме ця окупація", - сказав у понеділок на установчому саміті "Кримської платформи" прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер.

Звертаючись до українців, Гегер сказав: "Ви не одні, ми допомагатимемо вам відновлювати вашу територіальну цілісність".

Він також подякував Україні за допомогу в евакуації людей, зокрема громадян Словаччини, з Афганістану.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі у своєму виступі зазначив, що "Кримська платформа" - "це вікно можливостей говорити про жорстокість, яка сьогодні відбувається". За його словами, українці та грузини завжди були поруч, виступаючи проти агресії РФ.

"Українців спіткала та сама доля (що і Грузію - ІФ), ми бачимо, як РФ проводить цілеспрямовану політику із дестабілізації міжнародної обстановки і все це відбувається поряд зі зневагою РФ до міжнародних зобов'язань", - сказав він.

Гарібашвілі заявив: "Без вирішення міжнародних конфліктів європейський континент буде приречений на подальшу дестабілізацію... Гадаю, що ця платформа матиме значний вплив на боротьбу з труднощами в Чорноморському регіоні".

У свою чергу прем'єр-міністр Румунії Флорін Кицу заявив, що Румунія завжди підтримувала суверенність і територіальну цілісність України і приєднується до "Кримської платформи".

"Ми абсолютно розуміємо виклики і загрози цінностям та умовам регіональної стабільності в Чорноморському регіоні. І цей саміт підтверджує серйозність загроз, саме тому ми маємо разом шукати вирішення цих проблем. Це можна зробити, зміцнюючи демократію, забезпечуючи права людини кожному громадянину, забезпечуючи належне функціонування державних інститутів і верховенство права", - сказав прем'єр Румунії.

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен заявив: "Через сім років після анексії Криму я хочу ще раз відзначити незмінність підтримки Швецією територіальної цілісності та суверенітету України. Незаконна анексія Криму Росією є зухвалим порушенням європейського порядку безпеки, який визначений у заключному Гельсінському акті".

Він наголосив, що Швеція виступає за повне відновлення територіальної цілісності і неподільності України.

"Я впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо протистояти будь-яким спробам повторення таких агресій у майбутньому", - сказав Левен.

У свою чергу президент Національної ради Швейцарії Домінік Де Буман привітав роботу нового міжнародного майданчика і сказав: "Зараз настав час, коли і українські, і міжнародні прагнення відновити територіальну цілісність об'єднуються, щоб міжнародне право було відновлено. Для Швейцарії Крим завжди був, є і буде частиною України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА