16:42 25.08.2021

Генпрокурор: Без ратифікації Римського статуту Україна не може бути рівноправним партнером МКС

2 хв читати
Генпрокурор: Без ратифікації Римського статуту Україна не може бути рівноправним партнером МКС

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова знову наголошує на необхідності ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), зокрема для повноцінного відстоювання національних інтересів за заявами про злочини РФ у Криму.

В авторській колонці інтернет-видання "Українська правда" генпрокурор написала, що питання деокупації Криму тепер стовідсотково є у міжнародному порядку денному. "Наші партнери щиро засуджують дії агресора, підтримують нас на гуманітарних, дипломатичних та юридичних фронтах", - написала Венедіктова.

Генпрокурор нагадала, що до МКС уже направлено 12 аналітичних повідомлень з доказами порушення РФ міжнародного гуманітарного права в Криму.

За словами Венедіктової, робота з документування міжнародних злочинів уже дає результат - минулого року Офіс МКС ухвалив рішення щодо завершення попереднього вивчення ситуації, і є підстави вважати, що в контексті окупації Криму було вчинено низку воєнних злочинів: умисні вбивства, тортури, посягання на людську гідність, незаконне позбавлення волі, незаконне переміщення, захоплення майна. Також отримано підстави для кваліфікації злочинів проти людяності.

"Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду чітко кваліфікував ситуацію довкола Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як окупацію з боку РФ та визнав наявність міжнародного збройного конфлікту між РФ та Україною", - зазначила генпрокурор. При цьому вона наголосила, що Україна очікує від новообраного прокурора МКС наступного кроку - "звернення до досудової палати МКС про початок повноцінного розслідування".

Водночас Венедіктова наголосила: "Чекати чогось як рівноправний партнер від МКС, доки ми не ратифікували його Римський статут, - не зовсім справедливо".

За словами генпрокурора, Україна визнала юрисдикцію МКС щодо збройного конфлікту. "Однак, не будучи державою-учасницею Римського статуту, наша держава насамперед не виконує свої зобов'язання, передбачені Угодою про асоціацію з ЄС. Крім того, це ускладнює виконання запитів суду та процес забезпечення інтересів потерпілих", - зазначила Венедіктова.

Також вона уточнила, що без ратифікації Римського статуту Україна втрачає можливість участі в засіданнях Асамблеї держав-учасниць, висунення своїх кандидатур судді або прокурора, надання пропозицій змін до статуту та інших внутрішніх документів суду.

Венедіктова зазначила, що громадянське суспільство та експерти, наприклад, ініціюють доповнення Римського статуту нормою, яка передбачала б відповідальність за заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу під час збройного конфлікту.

"Це аналог статті "екоцид" у Кримінальному кодексі України. Такої норми наразі немає, тим часом як РФ знищує наш унікальний півострів-курорт та його довкілля", - додала генпрокурор.

Джерело: https://www.pravda.com.ua/columns/2021/08/24/7304835/

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА