15:04 26.08.2021

"Кримський саміт" започаткував роботу за п'ятьма напрямами - Кулеба

3 хв читати
"Кримський саміт" започаткував роботу за п'ятьма напрямами - Кулеба

Установчий саміт "Кримської платформи", який відбувся 23 серпня в Києві, - це початок великої роботи, яка розгортатиметься за п'ятьма напрямами, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Перше - це зміцнення міжнародної політики невизнання спроби анексії Криму. Друге - це застосування обмежувальних заходів, санкцій. Третій - це протидія порушенням прав людини. Четвертий - гарантування безпеки та свободи судноплавства. І п'ятий - подолання економічних та екологічних наслідків окупації", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер.

За його словами, Україна не зупиниться в процесі повернення під свою юрисдикцію окупованого РФ Кримського півострова. "Ми працюватимемо рівно стільки, скільки потрібно для того, щоб повернути український Крим. І той факт, що після семи років окупації та всіх мільярдів, які витратила Росія на те, щоб про Крим почали забувати, ми зламали цю тенденцію, свідчить про те, що ми здатні перемагати і ми, український народ, нарешті, отримаємо те, до чого прагнемо - відновлення справедливості й територіальної цілісності України", - сказав Кулеба.

Глава МЗС поінформував, що 46 іноземних делегацій, держави, міжнародні організації - всі вони підтвердили, що не визнають і ніколи не визнають незаконної окупації Криму і взяли на себе низку зобов'язань, зафіксованих у декларації "Кримської платформи".

"У нас на руках є дуже сильний аргумент - це декларація "Кримської платформи". Ця декларація - це найсильніший документ щодо Криму, ухвалений на міжнародному рівні з 2014 року. Її підтримали всі держави-учасники саміту "Кримської платформи" та ЄС, і всі держави-члени НАТО також. Але документ залишається відкритим до приєднання, і тому ми працюватимемо над розширенням участі в ньому", - запевнив Кулеба.

За його словами, "Кримська платформа" не лише викликала безпрецедентну реакцію світових ЗМІ, у політичних колах, а й у РФ. "Це прямо протилежні реакції. Якщо весь світ відзначає, що Україна розірвала тишу навколо Криму і повернула це питання на міжнародний порядок денний, то Росія навпаки захлинається в розповідях про нікчемність цієї ініціативи. Реакцією РФ ми задоволені", - сказав міністр.

Він наголосив, що "Кримська платформа" є важливим елементом стратегії зовнішньої політики, яка нещодавно була ухвалена.

"Через сім років після початку російської агресії та незаконної окупації Криму ми виправили історичну помилку, коли для півострова не існувало жодного стійкого формату міжнародної взаємодії. Це було дуже непросто. Тепер я вже можу сказати, що в організації "Кримської платформи" не було жодного простого питання, все було дуже складно, але ми показали, що ми можемо досягати найвищих результатів, коли працюємо як команда", - зазначив глава зовнішньополітичного відомства України.

Кулеба зазначив, що всі партнери України, які підтримали її в "Кримській платформі", зазначають, що "запуск "Кримської платформи" на такому високому рівні - це велика поразка Росії на кримському напрямі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

Найближчої доби в Україні очікуються помірні дощі, місцями заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА