07:37 29.08.2021

Захисники Панджшеру спростували твердження талібів про їх входження у долину

2 хв читати
Захисники Панджшеру спростували твердження талібів про їх входження у долину

Захисники єдиної провінції Афганістану, не підкореної рухом "Талібан", спростували твердження радикалів про їх вхід у Панджшерську долину.

Джерело, близьке до антиталібських сил, заявило в суботу "Інтерфаксу", що жодних зіткнень у Панджшері не було, жоден із бойовиків у долину не входив.

"Пропагандистська машина талібів поширює фальшиві новини про те, що вони увійшли в Панджшер. Це помилкові твердження. Панджшер добре укріплений і неприступний. Якщо агресори спробують туди проникнути, це буде початком їх кінця", - заявив співрозмовник "Інтерфаксу", який перебуває в долині.

У суботу афганські ЗМІ з посиланням на талібів заявили, що бойовики радикального руху увійшли в Панджшер із декількох напрямків.

"Моджахеди Ісламського Емірату (так називався уряд талібів, що існував з 1996 до 2001 року - ІФ) домоглися прогресу у багатьох відношеннях, навіть без опору увійшли в Панджшер різними каналами", - заявив член комісії з питань культури руху "Талібан Інамулла Самангані, чиї слова цитує Tolo News.

Самангані додав, що дорога до переговорів все ще відкрита і що сьогодні Ахмад Масуд (лідер сил, що протистоять "Талібану") направив у Кабул делегацію релігійних вчених для зустрічі з делегацією талібів.

Тим часом Мухаммад Алмас Захід, глава переговорної команди Масуда, також заперечує, ніби таліби увійшли в долину.

"У Панджшері немає бойових дій, ніхто не увійшов", - заявив він виданню Tolo News.

Говорячи про проведення другого раунду переговорів між двома сторонами, Захід попередив, що провал цих переговорів дорого обійдеться обом сторонам.

"Це прокладе шлях до війни, яка триватиме", - заявив політик.

Бійці руху "Талібан" у липні-серпні захопили одну за одною майже всі провінції Афганістану, 15 серпня увійшовши в столицю країни Кабул. Президент Афганістану Мухаммад Ашраф Гані і багато членів його уряду втекли з країни. Перший віце-президент Амрулла Салех заявив, що згідно з Конституцією країни, в разі втечі президента саме він є законним главою держави і попрямував в нескорений талібами Панджшер.

Таліби ще до захоплення Кабула намагалися опанувати Панджшер. Перший раз після того, як без бою їм здалася провінція Логар. Через неї загони радикалів атакували передові пости в кінці Панджшерської долини, але, зазнавши втрат, відмовилися від подальших спроб просунутися на цьому напрямку. Друга спроба була здійснена через долину Андараб, в провінції Баглан. Туди таліби зібрали бойовиків з чотирьох провінцій північного сходу країни: Бадахшан, Тахар, Кундуз і Баглан. Таліби зазнали великих втрат і пішли на переговори.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА