12:27 30.08.2021

Жертвами насильницьких зникнень у Криму стали 44 людини, зниклими безвісти в ОРДЛО вважаються 258 осіб - МЗС

2 хв читати
Жертвами насильницьких зникнень у Криму стали 44 людини, зниклими безвісти в ОРДЛО вважаються 258 осіб - МЗС

За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зниклими безвісти на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей вважаються 258 осіб, зокрема 67 військовослужбовців і резервістів. Ще щонайменше 44 людини стали жертвами насильницьких зникнень на території Криму та м. Севастополя від початку російської окупації, повідомило Міністерство закордонних справ України в Міжнародний день жертв насильницьких зникнень.

"Доля 15 з них досі залишається невідомою. Їхні імена: Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арсен Алієв, Ервін Ібрагімов, Ескендер Ібраїмов, Ескендер Апселямов, Руслан Ганієв, Арлен Терехов", - йдеться в коментарі МЗС України в понеділок.

Зазначено, що переважна більшість цих людей є проукраїнськими активістами, які відкрито виступали проти російської окупації.

"На сьогодні прокуратура Автономної Республіки Крим здійснює процесуальне керівництво у 112 кримінальних провадженнях за 173 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей. У переважній більшості випадків були виявлені факти, що свідчать про причетність російської окупаційної адміністрації до зникнень", - розповіли в МЗС України.

У відомстві зазначили, що зафіксовано також численні випадки залякування родичів зниклих і свідків. За даними Управління верховного комісара ООН з прав людини, російська окупаційна адміністрація ефективно не розслідує жоден із цих злочинів.

У МЗС нагадали, що факти насильницьких зникнень українських і кримськотатарських активістів в окупованому Криму відображені в позові України проти Російської Федерації у справі про порушення російською стороною Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, поданому в 2017 році до Міжнародного суду ООН, і у двох скаргах проти Російської Федерації, поданих 11 серпня 2018 року до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ): "Україна проти Росії (щодо Криму)", заява №20958/1448, і "Україна проти Росії (VII)", заява № 38334/1849.

"14 січня 2021 року ЄСПЛ у своєму рішенні визнав скаргу "Україна проти Росії" (щодо Криму) за заявами №20958/14 та №38334/18 прийнятною і встановив, що РФ здійснює ефективний контроль над територією Криму з 27 лютого 2014 року. Вимагаємо від Російської Федерації виконання нею зобов'язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, насамперед що стосується забезпечення права на життя, свободу та особисту недоторканність", - наголосили в МЗС України.

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова наголосила, що Україна продовжить роботу з міжнародними партнерами, зокрема з учасниками "Кримської платформи", щоб тиск на РФ для запобігання подібним злочинам і проведення ефективного розслідування у всіх випадках насильницьких зникнень посилювався.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА