12:52 02.09.2021

Київ розцінює доповідь генсека ООН про ситуацію в Криму як продовження міжнародних зусиль щодо деокупації півострова

2 хв читати
Київ розцінює доповідь генсека ООН про ситуацію в Криму як продовження міжнародних зусиль щодо деокупації півострова

Міністерство закордонних справ України розглядає доповідь генерального секретаря ООН "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна", підготовлену в рамках виконання однойменної резолюції Генеральної асамблеї ООН, як продовження зусиль міжнародної спільноти щодо деокупації Криму, які знайшли своє відображення в Декларації учасників "Кримської платформи".

Як наголошується у коментарі МЗС України, доповідь генсека ООН чітко визначає Російську Федерацію як державу-окупанта, а її "органи" на території Криму - як окупаційну владу. Генсек також підтверджує численні факти тортур, зокрема із застосуванням сексуального насильства, незаконних арештів, свавільних затримань, насильницьких зникнень, порушення свободи віросповідання, висловлювання, мирних зібрань з боку Федеральної служби безпеки та інших органів російської окупаційної адміністрації.

"Російська Федерація продовжує грубо порушувати міжнародне право і незаконно засуджує громадян України, переміщує незаконно затриманих громадян України з тимчасово окупованого півострова на територію Росії", - зазначають у МЗС України.

У доповіді також йдеться про переміщення населення з Росії на тимчасово окуповані території, що триває, грубі порушення мовних прав українців та кримських татар, призов мешканців Криму до лав російської армії та судове переслідування осіб, які ухиляються від нього, гоніння проти Православної церкви України, обвинувачення в екстремізмі послідовників мирних релігійних течій.

Генсек ООН закликав РФ припинити грубі порушення прав людини і дотримуватися своїх зобов'язань відповідно до міжнародного гуманітарного права та прав людини.

Наголошується також, що меджліс кримськотатарського народу, в порушення рішення Міжнародного суду ООН, залишається під забороною, а його голова Рефат Чубаров був незаконно засуджений окупаційною адміністрацією.

Наголошується, що Росія продовжує ігнорувати вимоги резолюції Генасамблеї ООН 75/192 та не надає доступ на окуповану територію півострова Моніторинговій місії ООН з прав людини, а ЗМІ переслідуються за поширення текстів доповідей генсека ООН про ситуацію з правами людини на півострові в умовах російської окупації.

"Закликаємо міжнародне співтовариство до посилення тиску на державу-окупанта. Масові порушення прав і свобод людини, міжнародного права, зокрема гуманітарного, знайдуть відображення в резолюції ГА ООН, яка буде внесена Україною за підтримки партнерів восени цього року на 76-й сесії Генасамблеї", - підсумували у МЗС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський відвідав медичну роту 95 ОДШБр у Донецькій області

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим від ракетного обстрілу Дніпра

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА