19:03 08.09.2021

ГУР Міноборони України спростувало російські обвинувачення у причетності до диверсії в окупованому Криму

3 хв читати
ГУР Міноборони України спростувало російські обвинувачення у причетності до диверсії в окупованому Криму

Висунуті Росією обвинувачення у нібито причетності Головного управління розвідки Міністерства оборони України до диверсії на газопроводі в окупованому Криму не відповідають дійсності і є провокацією, заявив прес-секретар ГУР Микола Красний.

"Ця інформація не відповідає дійсності. Воєнна розвідка України вважає, що це цілеспрямована та спланована провокація, яка відбувається в загальній системі провокацій проти України та Головного управління розвідки", - сказав Красний агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він зазначив, що на погляд ГУР, ця провокація має декілька цілей.

"По-перше, обґрунтувати ті репресивні заходи, дії, які відбуваються наразі в Криму проти кримськотатарського населення. А по-друге, ми не виключаємо, що російські окупанти шукають інші приводи для того, щоб активізувати та поширити такі репресії в Криму", - пояснив прес-секретар ГУР.

Красний зазначив також, що ГУР вважає, що "зізнання" братів Асана та Азіза Ахтемових, відео яких поширила ФСБ, відбувалися під тиском.

"Щодо цих людей та їхніх начебто "зізнань", які вони дали на камеру і які російська сторона поширює, то весь цивілізований світ знає про методи, які застосовуються, про жорстокі тортури. Тому ми вважаємо, що всі свідчення, які вони дають, - це все відбувалося під дуже страшним тиском. Дуже шкода цих людей, і ми вважаємо, що світова спільнота має долучитися до того, щоб їх звільнити з цих катівень, з цього полону", - наголосив він.

Раніше, 7 серпня, прес-служба ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України спільно з меджлісом кримськотатарського народу нібито причетні до організації "диверсії", яка відбулася на газопроводі в районі села Перевального в окупованому Криму 23 серпня. За інформацією ФСБ, у рамках розслідування були заарештовані троє підозрюваних.

Як повідомлялося, співробітники ФСБ уранці 3 вересня затримали в окупованому Криму Ельдара Одаманова, уночі 4 вересня - Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова. Вранці 4 вересня після обшуків в будинку було затримано заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. Поліція РФ порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 167 КК РФ (навмисне знищення або пошкодження майна) через "механічне" пошкодження газопроводу в селі Перевальному, яке розташоване на дорозі з Сімферополя в бік Ялти.

У відповідь на затримання кримських татар на окупованому РФ півострові біля будівлі посольства РФ у Києві 5 вересня відбулася акція на їх підтримку.

На акції були присутні приблизно 70 осіб. Активісти тримали плакати, зокрема зі зверненнями до міжнародного співтовариства з вимогами реакції на затримання на півострові. На думку глави меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, нова хвиля обшуків й арештів кримських татар у Криму 3-4 вересня є помстою російської влади за організований Україною саміт "Кримської платформи".

Акції на підтримку затриманих кримчан відбувалися і на самому півострові. На одній із таких співробітники ФСБ РФ затримали понад 40 активістів, яких пізніше відпустили.

6 вересня окупаційний "суд" у Криму незаконно обрав трьом затриманим кримським татарам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Так, Джелялова і братів Ахтемових заарештували на 60 діб, до 4 листопада, за підозрою в нібито причетності до пошкодження газопроводу в с. Перевальному 23 серпня. Їх триматимуть під вартою в СІЗО м. Сімферополя.

Крім того, Шевкет Усеїнов та Ельдар Одаманов були засуджені до адміністративного арешту на 14 і 15 діб відповідно за нібито непокору співробітникам поліції. Вони відбуватимуть арешт в ізоляторі тимчасового тримання м. Сімферополя.

За даними української влади, співробітники російських спецслужб катували затриманих кримчан та застосовували до них фізичне й психологічне насильство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА