19:27 08.09.2021

Секретар профільного комітету ВР розповів про формальні порушення Регламенту під час створення об'єднання "Справедливість"

3 хв читати
Секретар профільного комітету ВР розповів про формальні порушення Регламенту під час створення об'єднання "Справедливість"

Представники фракції "Голос" під час створення об'єднання "Справедливість" формально порушили Регламент Верховної Ради у зв'язку з тим, що в парламенті можливе створення лише міжфракційних депутатських об'єднань, що складаються з членів різних фракцій та груп, заявив секретар комітету Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту Михайло Папієв (фракція "Опозиційна платформа - За життя").

"Якщо ми говоримо про об'єднання у Верховній Раді, то Регламент, а саме стаття 60-1, передбачає створення міжфракційних депутатських об'єднань (МФО). Коли ми писали цей Регламент, то вкладали в нього розуміння не про те, що якась фракція влаштовуватиме у Верховній Раді "міжсобойчик", а про те, що МФО мають об'єднувати депутатів із різними політичними поглядами для вирішення певної важливої для країни або території проблеми", - сказав Папієв у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.

Він акцентував на тому, що 11 членів фракції "Голос" під час створення свого об'єднання мали в електронній або письмовій формі повідомити про це голові Верховної Ради, і "в принципі не могли зазначити будь-яку іншу назву, крім як "міжфракційне депутатське об'єднання", тобто ту, яка відповідає нормам Регламенту".

"Тобто, створивши це об'єднання, вони юридично не порушили Регламент, але оскільки воно складається з депутатів лише однієї фракції "Голос", то його вже дуже складно назвати міжфракційним. А створення інших об'єднань Регламент не передбачає. І складно буде депутатам, які входять до такого об'єднання, розповідати про етику і мораль, оскільки вони практично не дотримувалися формальних рекомендацій Регламенту", - зазначив Папієв.

При цьому секретар профільного комітету ВР зазначив, що це формальне порушення Регламенту не матиме будь-яких юридичних наслідків, оскільки "немає жодних правових норм, що регулюють це питання", а сама діяльність такого об'єднання просто показує, що "назва "міжфракційне депутатське об'єднання" не відповідає його суті".

"Більше того, об'єднання не має суб'єктності у Верховній Раді, оскільки в парламенті суб'єктами права законодавчої ініціативи є народні депутати, а суб'єктами розгляду законопроектів та законотворчої діяльності - комітети Верховної Ради. При цьому міжфракційні депутатські об'єднання не мають якогось представництва ні на погоджувальних радах, ні в "квотних" органах. Таких повноважень у них немає. І в Регламенті також чітко і ясно зазначено, що МФО не мають повноважень депутатських фракцій і груп", - пояснив він.

Крім того, Папієв звернув увагу, що згідно з Регламентом про створення в парламенті міжфракційного депутатського об'єднання має повідомити голова Верховної Ради на пленарному засіданні: "Тобто якщо голова не оголосив про це (станом на 8 вересня голова парламенту не оголошував на пленарних засіданнях про створення об'єднання "Справедливість" - ІФ), то воно де-юре не створено".

Водночас зі слів керівника об'єднання "Справедливість" Олександри Устінової, необхідність його створення продиктована тим, що голова фракції Ярослав Железняк відмовляється приймати рішення, враховуючи позицію її більшості.

"Ми звернулися до спікера з проханням, щоб будь-які листи, які надсилаються від імені Железняка, не розцінювати як позицію фракції, оскільки ми про них навіть не знаємо. Оскільки фракція не збирається. Також ми попросили спікера надати нам доступ до погоджувальних рад і нарад, тому що, знову-таки, більшість фракції представлено об'єднанням "Справедливість", - сказала вона у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

На запитання про те, чи зараховуватимуться голоси членів об'єднання "Справедливість" у Верховній Раді як результат голосування фракції "Голос", Устінова заявила, що вони діятимуть незалежно: "Ми навіть попросили, щоб нас пересадили в залі пленарних засідань. Але наші голосування будуть легітимними, бо ми так само, як й інші депутати, натискаємо на кнопку, записуємося на виступи та представляємо свої законопроекти".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА