07:57 09.09.2021

Один із затриманих в Криму кримських татар Ахтемов за обвинуваченням у нібито диверсії виявився родичем заступника голови МЗС Джапарової

3 хв читати
Один із затриманих в Криму кримських татар Ахтемов за обвинуваченням у нібито диверсії виявився родичем заступника голови МЗС Джапарової

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що один із затриманих кримських татар 4 вересня в окупованому Криму за обвинуваченням у нібито диверсії Асан Ахтемов її родич.

"Затримання 3-4 вересня в тимчасово окупованому Криму 5 кримських татар за сфабрикованою російським окупантом та політично вмотивованою справою про "диверсію на ділянці газопроводу", торкнулося безпосередньо і моєї родини. Серед арештованих зараз за гратами перебуває чоловік моєї троюрідної сестри – Асан Ахтемов", - написала Джапарова на своїй сторінці в Facebook.

Вона зазначила, що брати Ахтемова піддавалися фізичним і психологічним тортурам і тиску.

"Класика фсб, через яку пройшли сотні наших громадян - з них вибивали "зізнання". Зізнання у злочині, до якого вони не мають жодного стосунку, а також "свідчення" під політичними замовленням Кремля виставити Нарімана Джеляла, як організатора "диверсій"", - зазначила заступник глави МЗС.

За її словами, коли Асана Ахтемова заводили в зал суду, його зміг побачити батько і невістка (до самої зали суду не пустили жодного з родичів). За їх словами, він дуже погано виглядав. Разом із тим, державний "адвокат" повідомив, що "Асан добре почувається, він лише скаржиться на нудоту і біль у животі".

Джапарова зазначила, що родичі досі не мають зв'язку з Асаном Ахтемовим і їм не дають зустрітися або поговорити по телефону. Також до нього не пустили незалежного адвоката, з яким сім'я уклала договір. А призначений окупаційною владою "захисник" заявив, що Асан Ахтемов нібито відмовляється від незалежного адвоката і не хоче з ним зустрічатися. Він також повідомив, що Ахтемова відправлять на 21 день на експертизу до психіатричного диспансеру.

За словами заступника голови дипвідомства, Асан Ахтемов народився 5 грудня 1989 року в селі Левадки Сімферопольського району, його мати працювала медсестрою в лікарні, а батько - в друкарні.

Асан закінчив Кримський інститут інформаційно-поліграфічних технологій Української академії друкарства за спеціальністю "інженер-технолог поліграфічних технологій". Починаючи з 2015-го протягом п'яти років він працював в кримськотатарській газеті "Авдет". Тоді й познайомився з Наріманом Джеляловим.

"Вони з того моменту спілкувалися та разом ходили на різні кримськотатарські заходи в Криму, відвідували "суди" та підтримували родичів заарештованих. Напевно через таку активність, Асан і потрапив у поле зору фсб", - вважає перший заступник міністра.

За її словами, останній рік Ахтемов підробляв на доставці їжі, тому що потрібні були гроші на утримання сім'ї - у них з дружиною двоє дітей, крім того, Асан опікується батьками-пенсіонерами.

За словами Джапарової, після окупації Криму на материковій частині України Асан Ахтемов був лише тричі: вперше - 3 роки тому, щоб подати документи на паспорт ID і закордонний паспорт. Потім - щоб забрати ID-паспорт. Цього року на один день він виїжджав в Херсонську область, щоб забрати закордонний паспорт.

"Ця історія є, на жаль, тією дійсністю тиску і страху, яку навряд чи розкажуть в РФ пропагандисти. Замість цього вони будуть переконувати про українських фашистів і диверсантів, які є загрозою "мирній" Росії", - зазначила перша заступник міністра.

Як повідомлялося, співробітники ФСБ уранці, 3 вересня, затримали в окупованому Криму Ельдара Одаманова, вночі 4 вересня - Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усейнова. Вранці, 4 вересня, після обшуків у будинку був затриманий заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов. Поліція РФ порушила кримінальну справу за ч.2 ст.167 КК РФ (навмисне знищення або пошкодження майна) через "механічне" пошкодження газопроводу в селі Перевальне, яке розташовується дорогою з Сімферополя в бік Ялти.

6 вересня т.зв. "Київський районний суд Сімферополя" заарештував першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова і братів Азіза і Асана Ахтемова на 60 діб, до 4 листопада, за підозрою в нібито причетності до пошкодження газопроводу в с. Перевальне 23 серпня. Вони будуть утримуватися під вартою в СІЗО м. Сімферополь.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА