08:07 09.09.2021

Чубаров закликав учасників "Кримської платформи" до консультацій за переслідування кримських татар

3 хв читати
Чубаров закликав учасників "Кримської платформи" до консультацій за переслідування кримських татар

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров просить термінового проведення міждержавних консультацій у рамках "Кримської платформи" щодо ситуації із затриманням кримських татар.

З відповідним проханням він звернувся до президента України Володимира Зеленського а також до президентів і глав урядів країн-учасниць "Кримської платформи".

"...Меджліс кримськотатарського народу закликає вас до термінового проведення міждержавних консультацій в рамках Кримської платформи по ситуації, що склалася в тимчасово окупованому РФ Криму у зв'язку з незаконним затриманням першого заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова і інших представників корінного кримськотатарського народу на тимчасово окупованій державою-агресором Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя", - написав Чубаров у Facebook.

За його словами, новий виток репресій у Криму переслідує не тільки мету розправи з кримськими татарами, включно з делегатами Курултаю кримськотатарського народу і членів Меджлісу кримськотатарського народу, які брали участь в інавгураційному саміті "Кримської платформи", але і є перевіркою на міцність і рішучість держав-учасників "Кримської платформи" у відстоюванні ними цілей і принципів підписаної Кримської декларації.

Він зазначив, що всі п'ятеро затримані кримських татар, включно з першим заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріманом Джеляловим, піддалися тортурам та іншим формам жорстокого і принижуючого гідність поводження. "Протягом тривалого часу їх утримували в наручниках, з надітим на голову мішком, без надання води і їжі. Допити, що проводилися без допуску адвокатів, супроводжувалися погрозами на адресу членів їх сімей і особистими образами", - зазначив Чубаров.

Він наголосив, що "своїми злочинними діями російські окупанти намагаються закамуфлювати терміново сфабриковану справу про "диверсійний акт", нібито організований Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України за участю Меджлісу кримськотатарського народу".

Раніше в ГУР Міноборони України заявили, що висунуті Росією обвинувачення в нібито причетності Головного управління розвідки Міністерства оборони України до диверсії на газопроводі в окупованому Криму не відповідають дійсності і є провокацією.

7 серпня, прес-служба ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України спільно з Меджлісом кримськотатарського народу нібито причетні до організації "диверсії", яка відбулася на газопроводі в районі села Перевальне в окупованому Криму, 23 серпня. За інформацією ФСБ, у рамках розслідування були заарештовані троє підозрюваних.

Як повідомлялося, співробітники ФСБ уранці, 3 вересня, затримали в окупованому Криму Ельдара Одаманова, вночі 4 вересня - Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усейнова. Вранці, 4 вересня, після обшуків у будинку був затриманий заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов. Поліція РФ порушила кримінальну справу за ч.2 ст.167 КК РФ (навмисне знищення або пошкодження майна) через "механічне" пошкодження газопроводу в селі Перевальне, яке розташовується на шляху з Сімферополя в бік Ялти.

У відповідь на затримання кримських татар на окупованому РФ півострові біля будівлі посольства РФ в Києві 5 вересня відбулась акція в їх підтримку.

На акції були присутні близько 70 осіб. Активісти тримали плакати, зокрема, зі зверненнями до міжнародної спільноти з вимогами реакції на затримання на півострові. На думку глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, нова хвиля обшуків і арештів кримських татар у Криму 3-4 вересня є помстою російської влади за організований Україною саміт "Кримської платформи".

Акції на підтримку затриманих кримчан проходили і на самому півострові. На одній із таких співробітники ФСБ РФ затримали понад 40 активістів, яких пізніше відпустили.

6 вересня окупаційний "суд" у Криму незаконно обрав 3 затриманим кримським татарам запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Так, Джелялова і братів Ахтемових заарештували на 60 діб, до 4 листопада, за підозрою в нібито причетності до пошкодження газопроводу в с. Перевальне, 23 серпня. Вони будуть утримуватися під вартою в СІЗО м. Сімферополь.

Крім того, Шевкет Усейнов і Ельдар Одаманов були засуджені до адміністративного арешту на 14 і 15 діб відповідно за нібито непокору співробітникам поліції. Вони будуть відбувати арешт в ізоляторі тимчасового тримання м. Сімферополь.

За даними української влади, співробітники російських спецслужб катували затриманих кримчан і застосовували до них фізичне і психологічне насильство.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА