11:33 10.09.2021

Кулеба: Україна активно формує нову архітектуру регіональної та глобальної безпеки

2 хв читати
Кулеба: Україна активно формує нову архітектуру регіональної та глобальної безпеки

Ініційована президентом України Володимиром Зеленським "Кримська платформа" є новим інструментом формування регіональної та глобальної безпеки, що відповідає цілям Стратегії зовнішньої політики України, вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Наша держава створює нові альянси й активно формує нову архітектуру глобальної та регіональної безпеки. "Кримська платформа", Люблінський трикутник із Польщею і Литвою, Асоційоване тріо з Грузією та Молдовою, Квадрига з Туреччиною - це все абсолютно нові інструменти, завдяки яким Україна фіксує свою лідерську роль і підвищує свій авторитет на світовій арені. Ми більше не очікуємо рішень і сигналів інших, не "відсиджуємося" в стороні, а діємо проактивно", - заявив Кулеба, виступаючи у Верховній Раді в п'ятницю.

Він нагадав, що участь в інавгураційному саміті "Кримської платформи" взяли 47 країн і міжнародних організацій, що свідчить про безпрецедентну мобілізацію світової спільноти на підтримку України і створення першого реального механізму, який веде до деокупації півострова.

"Відстоюючи Крим, ми відстоюємо незалежний шлях України, свою соборність і право самостійно вирішувати свою долю. Битва за Крим - це битва за Україну", - заявив міністр.

На думку Кулеби, відмова від активної деокупації Криму призведе до втрати суверенності України і стане провалом на історичному "випробуванні на зрілість".

"Саме тому деокупація півострова буде пріоритетом міжнародної діяльності України, моєї роботи та роботи Міністерства закордонних справ, доки ми не повернемо Крим", - наголосив він.

Міністр також нагадав про системні порушення Росією прав людини в окупованому Криму, незаконні обшуки й арешти кримськотатарської громади й активістів.

"Реакція Москви свідчить, що "Кримська платформа" становить реальну загрозу намірам Росії продовжувати окупацію. Кремль вдався до прямої помсти і залякування. Такі емоційні дії підтверджують моральну поразку Москви, а кількість учасників "Кримської платформи" - поразка її дипломатії", - заявив він.

Кулеба уточнив, що МЗС України спільно з іноземними партнерами активно працює над негайним звільненням Нарімана Джелялова та інших представників кримськотатарського народу, всіх полонених Кремля.

"Біль і страждання наших співвітчизників, їхніх сімей - це дуже важко. Але Росії не вдасться нас залякати або зупинити. "Кримська платформа" - це беззастережна перемога України", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА