19:44 11.09.2021

ЄСПЛ просить РФ надати інформацію про медобстеження заарештованих в Криму Джелялова і Ахтемова

2 хв читати
ЄСПЛ просить РФ надати інформацію про медобстеження заарештованих в Криму Джелялова і Ахтемова

Європейський суд з прав людини просить надати Росію інформацію про першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова і Асана Ахтемова, затриманих у Криму 3 вересня, повідомила адвокат Євгенія Закревська.

"Європейський суд з прав людини відреагував на мою заяву стосовно вжиття термінових заходів (за правилом 39) для захисту Нарімана Джелялова і Асана Ахтемова від катувань та жорстокого поводження і про забезпечення доступу до Асану Ахтемова незалежного адвоката. Суд запросив додаткову інформацію та документи", - написала Закревська в соцмережі Facebook у суботу.

Зокрема, ЄСПЛ почав просити в РФ інформацію про медичне обстеження Джелялова і Ахтемова, офіційну реакцію РФ на заяви про катування, а також інформацію про те, чи має Асан Ахтємов доступ до адвоката, якого він сам вибрав, можливість конфіденційних зустрічей з ним, частоту і умови зустрічей.

Російська сторона повинна подати запитувану судом інформацію до 23 вересня 2021 року.

Як повідомлялося, співробітники ФСБ вранці 3 вересня затримали в окупованому Криму Ельдара Одаманова, вночі 4 вересня - Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усейнова. Вранці 4 вересня після обшуків у будинку був затриманий заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов. Поліція РФ порушила кримінальну справу за ч.2 ст.167 КК РФ (навмисне знищення або пошкодження майна) через "механічне" пошкодження газопроводу в селі Перевальне, яке розташовується дорогою з Сімферополя в бік Ялти.

6 вересня окупаційний "суд" у Криму незаконно обрав трьом затриманим кримським татарам запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Так, Джелялова і братів Ахтемових заарештували на 60 діб, до 4 листопада, за підозрою у нібито причетності до пошкодження газопроводу в с. Перевальне 23 серпня. Вони будуть утримуватися під вартою в СІЗО м. Сімферополь.

За даними української влади, співробітники російських спецслужб катували затриманих кримчан і застосовували до них фізичне і психологічне насильство.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА