14:09 14.09.2021

УІНП створив відеоколекцію спогадів про окупацію Криму

2 хв читати
УІНП створив відеоколекцію спогадів про окупацію Криму

У Києві відбулася презентація відеоколекції спогадів про окупацію Криму, створеної Українським інститутом національної пам'яті в партнерстві з Представництвом президента України в Автономній Республіці Крим.

"Для нас це дуже важливо, тому що історична пам'ять і право знати правду про події під час збройного конфлікту, окупації, є одним із невід'ємних елементів перехідного правосуддя. І тому цей трек і ці спогади, які ми сьогодні можемо бачити, є дуже важливими, тому що час іде, а те, що час іде не має впливати ні на політику держави, ні на позиції міжнародного співтовариства і також на думки, спогади та емоції наших громадян", - сказав постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич на онлайн-презентації проекту у вівторок.

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович зазначив, що розказані в рамках відеоколекції історії можуть бути використані не лише як свідчення в подальших судах, а й у горизонті вічності.

"Коли через 50 або 100 років люди захочуть вивчати цей період, їм будуть доступні не лише архівні матеріали, міжнародні документи, рішення судів, а й реальні історії реальних людей, те, чого нам наразі, наприклад, дуже не вистачає про українську революцію 1917 -1921 рр., Другу світову війну - людського виміру історичного процесу", - пояснив Дробович.

Глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що ця робота є дуже своєчасною і буде по-справжньому оцінена через 10-20 років.

"Я хотів би, щоб у вас були можливості (якщо треба, ми сприятимемо вам), щоб більше людей, які пов'язані з цими подіями, мали можливість залишити свої показання, свої відчуття того часу. Це буде частиною справжньої української історії", - наголосив Чубаров.

Відеоколекція спогадів про окупацію Криму була записана в рамках усно-історичного проекту "Крим. Окупація" і доступна до перегляду на сайті Архіву усної історії Українського інституту національної пам'яті (https://ui.uinp.gov.ua/uk/archive/fond-1-ukrayinskyy-instytut-nacionalnoyi-pamyati/opys-12-usni-svidchennya-pro-podiyi-okupaciyi-krymu-zapysani-u-2021-roci).

Свої показання в рамках проекту дали глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, лідер кримськотатарського народу і народний депутат України Мустафа Джемілєв, колишній народний депутат України Андрій Сенченко, колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, колишній секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, перший заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Дар'я Свиридова та ін.

Загалом у відеоколекції міститься 21 інтерв'ю з текстовою транскрипцією та зазначенням тайм-кодів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА