09:52 23.09.2021

Поліцейські та нацгвардійці продовжать пошуки доказів у справі замаху на Шефіра - МВС

3 хв читати
Поліцейські та нацгвардійці продовжать пошуки доказів у справі замаху на Шефіра - МВС

Правоохоронці продовжують пошуки доказів у справі про обстріл автомобіля першого помічника президента України Сергія Шефіра, повідомив директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.

"Ще вчора було знайдено два десятки відстріляних гільз, що були залишені стрільцем на місці злочину під час замаху на першого помічника президента. Це боєприпаси калібру 7’62 на 39 мм. Такі не часто зустрінеш на наших теренах. Адже гільзи у ньому - виробництва Угорщини, але сам патрон - можливо, наново збирали у Німеччині. Купували старі угорські патрони, міняли порох, наново маркували як цивільний боєприпас, наново вставляли кулі. Про них більш детально скажуть експерти, коли отримають на дослідження те, що дістали лікарі з тіла водія. А можливо, знайдуть ще одну кулю у пробитому колесі Ауді А8. Тобто детальна балістична експертиза ще попереду. Але вже зараз очевидно, що боєприпаси обрано злочинцем прості й доволі дешеві. Тобто це був хоч і не снайперський вогонь, але реальний замах, не інсценування", - написав директор департаменту комунікацій на своїй сторінці у Facebook у четвер уранці.

Шевченко наголосив, що правоохоронці встановили місце розташування стрілка в момент обстрілу, яке "дозволяло побачити автомобіль здалеку, ідентифікувати рухому ціль, підготуватися, відкрити вогонь по авто, яке наближається назустріч".

За його словами, допитані свідки - грибники, які опинилися неподалік від місця події, і пасажири авто, яке їхало за машиною Шефіра. "Їхні свідчення про характер звуку стрільби - досить схожі", - уточнив Шевченко.

Правоохоронці також вилучили на дослідження гілки, ймовірно зламані самим стрільцем під час підготовки сектора обстрілу.

"Сьогодні поліція і нацгвардія продовжать ретельні пошуки у доволі великому лісовому масиві. Шукатимуть все. Можливо, там залишено злочинцем і знаряддя злочину. А може й ні", - написав Шевченко.

Він додав, що цей злочин схожий на замах на Аміну Окуєву 30 жовтня 2017 року. Також Шевченко додав, що тоді правоохоронці на третій день пошуків знайшли знаряддя злочину в лісосмузі й змогли зняти з нього ДНК злочинця.

"Взагалі такий вогонь такими боєприпасами по такій рухомій цілі як легковий автомобіль з лісового масиву хоч і не гарантує смертельного результату для пасажира всередині, але, як показує справа Окуєвої, цілком може бути фатальним", - підсумував Шевченко.

Як повідомлялося, о 10-й ранку в середу, 22 вересня, поблизу с. Лісники (Київська обл.) було обстріляно автомобіль Шефіра, дістав поранення водій. В автомобіль було випущено понад 10 куль. Постріли були здійснені з лісу з автоматичної зброї за напрямком руху автомобіля.

За словами голови Національної поліції України Ігоря Клименка, правоохоронці наразі розглядають три основних версії замаху: державна діяльність потерпілого, тиск на вище керівництво країни, дестабілізація політичної ситуації в нашій країні, зокрема розглядається версія за участю спецслужб іноземних країн.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова поінформувала, що в розслідуванні справи необхідні принаймні три експертизи - трасологічна, балістична та судово-медична.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА