07:00 26.09.2021

26 вересня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
26 вересня: Яке сьогодні свято

26 вересня в Україні святкують День машинобудівника, європейський День мов, міжнародний день глухих і день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Також сьогодні Всесвітній день контрацепції, а у православних - День пам'яті святого Корнилія. Є й інші свята сьогодні, є прикмети в цей день, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

День машинобудівника в Україні засновано в 1993 році відповідним указом президента Леоніда Кравчука, який він підписав на підтримку ініціативи працівників машинобудування і приладобудування. Це професійне свято відзначається щороку в четверту неділю вересня.

26 вересня - Європейський день мов - задля підтримки мовного розмаїття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі.

З 2007 року за ініціативи десяти міжнародних організацій, пов'язаних з проблемами планування сім'ї, почали святкувати Всесвітній день контрацепції. Свято, за задумом організаторів, має привернути увагу влади і громадськості до проблем, які виникають внаслідок недостатнього статевого виховання і зневаги до засобів контрацепції.

Сьогодні також святкують Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Цей День дозволяє світовій спільноті підтвердити свою прихильність глобального ядерного роззброєння як першочергового завдання.

За церковним календарем настає день святого Корнилія, який жив у I столітті на території Риму. У Новому Завіті йдеться, що відомий він своїм праведним життям, але був "благочестивим і тим, хто боїться Бога" - саме так називали людей, які були язичниками, шанували Бога Ізраїлю, але не були членами іудейської громади.

На Русі день святого Корнилія стали називати Корнилів, оскільки в цей день прибирали з гряд коренеплоди: ріпу, буряк, редьку, моркву. "У Корнилів день - останню ріпу з городу геть", - говорили селяни. Вважалося, що з цього часу "корінь у землі не росте, а мерзне". Заморозки, які вже траплялися нерідко, могли занапастити врожай.

Прикмети:

Наші предки взяли до уваги не житіє святого Корнилія, а його ім'я, в якому побачили зв'язок зі словом "корінь". Тому до дня святого приурочено прибирання всіх коренеплодів - картоплі, редьки, моркви, брукви, хрону, крім ріпи. Вважалося, що від цього дня припиняють рости усі рослини.

З отриманих овочів готували різноманітні страви. В особливій пошані була редька, яку в народі прозвали "королевою овочів". Цей коренеплід, що володіє цікавим смаком, є джерелом корисних речовин і вітамінів, необхідних для людського організму.

Люди вірили, що саме сьогодні йде останній теплий дощик, потім вода вже буде холодною. А також, за повір'ям, дощ не просто ллє, а так, що його цівки сходяться хрест-навхрест на землі, затягуючи їй рани, яких люди завдали їй літом і весною.

Кажуть, що після Корнилія корінь не росте, а гине. Саме тому 26 вересня прагнули закінчити всі роботи в полі, зібрати урожай.

Якщо в цей день іде теплий дощ - цього року він буде останнім. Вийти під такий дощ - хороша прикмета. Вважається, що він заряджає людину силою на весь рік і позбавляє від поганих думок.

Якщо на Корнилія всі граки полетять на південь - скоро піде сніг.

Щоб відновити гармонію в родини, наші предки вважали, що в цей день потрібно розрізати ріпу навпіл і змастити розріз медом, а половинки скласти. А за три години потрібно сісти зі своїм коханим за стіл і кожному з'їсти свою половину ріпи.

З'їж у цей день редьку - хворіти не будеш.

Поставити на стіл ріпу - до миру в родині.

Якщо дитина до дев'яти років у цей день наїсться досхочу страв із ріпи - це зміцнить їй розум.

Іменини: Олександр, Валеріан, Єрофій, Ілля, Леонтій, Лук'ян, Микола, Петро, Степан, Юліан.

У цей день:

1687 - У результаті обстрілу Афін венеціанської армією частково зруйновано Парфенон.

1815 - Герцог Рішельє призначений прем'єр-міністром і міністром закордонних справ Королівства Франція.

1815 - Австрійська імперія, Пруссія і Російська імперія уклали в Парижі Священний союз для забезпечення непорушності рішень Віденського конгресу (1814-1815).

1919 - Війська Нестора Махна прорвали фронт Добровольчої армії і здійснили зухвалий рейд у напрямку Бердянська і Таганрога.

1930 - Польська влада заборонила діяльність "Пласту".

1951 - Бундестаг проголосував за виплату післявоєнних репарацій євреям.

1960 - Кеннеді і Ніксон провели між собою перші в історії виборів президентів США телевізійні дебати.

1969 - Вийшов останній студійний альбом групи "Бітлз" "Abbey Road".

1991 - Встановлені консульські відносини між Україною і Австрією.

1995 - Україну прийняли до Ради Європи.

2012 - Вбивство у ТРЦ "Караван". Підозрюваний Ярослав Мазурок убив трьох охоронців і поранив одного співробітника торговельного центру.

2017 - Пожежа на складі боєприпасів у Калинівці. У зону ураження вибухонебезпечних речовин і предметів, які були на цих військових складах потрапили населені пункти в радіусі 5 км.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за добу завдали по Україні чотири ракетних і 57 авіаударів

За добу окупанти 235 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування - ОВА

Сирський інформував командувача військ НАТО в Європі про розвиток подій на фронті

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

ГУР запропонувало план, спрямований на скорочення російського потенціалу - Буданов

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА