16:25 27.09.2021

Угорщина підписала новий довгостроковий контракт із "Газпромом", застерегла Київ від втручання у свої внутрішні справи

2 хв читати
Угорщина підписала новий довгостроковий контракт із "Газпромом", застерегла Київ від втручання у свої внутрішні справи

Угорщина уклала новий довгостроковий контракт із "Газпромом". Документ підписали заступник генерального директора "Газпром експорту" Дмитро Аверкін і головний виконавчий директор MVM Group Дьордь Ковор.

Уряд республіки вів пряму трансляцію укладення. За підсумками підписання із заявами виступили глава МЗС країни Петер Сіярто і заступник голови правління "Газпрому", гендиректор "Газпром експорту" Олена Бурмістрова.

Умови підписаного контракту можуть бути скориговані через десять років. Сіярто заявив, що укладена угода "не політична" і відкинув критику підписаного контракту з боку Києва, повідомляє Bloomberg.

Договір із "Газпромом" - це питання "безпеки, суверенітету й економіки, а не політичне питання". Сіярто назвав його "внутрішньою справою країни", а критику з боку України - "спробою втручання у справи Угорщини".

Раніше угорська сторона повідомляла, що новий документ розрахований на 15 років із можливістю зміни умов через десять років. Угорщина отримуватиме по 4,5 млрд куб. м газу за рік: 3,5 млрд куб. м через Сербію (через газопровід "Турецький потік" і його сухопутні продовження) й 1 млрд куб. м - через Австрію.

У 2020 році "Газпром" поставив до Угорщини 8,637 млрд куб. м газу, за 2019 рік - 10,522 млрд кубометрів. У першому півріччі 2021 року постачання зросли на 5% - до 3,909 млрд куб. м.

Нині основний обсяг постачань російського газу до Угорщини йде через компанію Panrusgaz (СП "Газпрому" й угорського енерготрейдера MVM). У 1996 році було підписано два довгострокових контракти на постачання природного газу до Угорщини між ТОВ "Газпром експорт" і Panrusgaz на період до 2015 року, потім вони їх було продовжено до 2021 року. У межах цих контрактів постачання відбуваються за двома напрямками - через пункти Берегово на українсько-угорському кордоні та Баумгартен на словацько-австрійському кордоні.

Крім того, з жовтня 2018 року "Газпром експорт" здійснює постачання газу до Угорщини через дочірню компанію WIEE Hungary Kft на підставі короткострокових контрактів. Також для забезпечення додаткових постачань газу до Угорщини в 2019 році було укладено короткострокові контракти з компанією MET International AG.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА