11:11 04.10.2021

Не "Турецький потік" убиває український транзит, а саме "Північний потік-2" - Кулеба

3 хв читати
Не "Турецький потік" убиває український транзит, а саме "Північний потік-2" - Кулеба

Український транзит убиває не "Турецький потік", а саме "Північний потік-2", вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Турецьку газову інфраструктуру не можна розглядати у відриві від загального рівня відносин між Україною та Туреччиною і величезного обсягу стратегічно важливих спільних проектів та напрямів спільної роботи. При цьому ми з вами розуміємо, що український транзит вбиває не "Турецький потік", а саме "Північний потік-2". Я розумію сентимент, який розкручується певними експертами, але це дійсно дві різні ситуації з точки зору політичного та безпекового контексту і з точки зору безпосереднього впливу на функціонування української труби", - сказав Кулеба в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він пояснив, що якщо не працюватиме "Північний потік-2", але працюватиме "Турецький потік", українська труба залишиться завантаженою, а ось якщо працюватиме і "Турецький потік", і "Північний потік-2", це безпосередньо впливає на наповненість української труби.

"Газ - це політика і безпека. Не можна на газ у Європі дивитися виключно з економічної точки зору. Яке газове питання не візьми - там завжди є велика політика. Аргумент про те, що певний проект є суто економічним не "злітає", тому що жоден газовий проект у Європі не є суто економічним. Це завжди питання політичного вибору, тому що сучасні газові технології дозволяють диверсифікувати постачання газу за наявності такого політичного бажання. Тож коли ми даємо оцінку тому чи іншому газовому проекту чи контракту, ми враховуємо політичний і безпековий контекст", - наголосив Кулеба.

Міністр також заявив, що хоч би якими хорошими були відносини з Німеччиною, "Північний потік-2" - це та точка, де країни принципово розходяться і готові до жорсткого захисту своїх національних інтересів.

"Є багато питань, де Україна та Німеччина потрібні одна одній, де Німеччина потрібна нам, і де ми вдячні їй. З Росією в цьому плані простіше, тому що статус Росії як держави-агресора і рівень наших відносин, точніше їх відсутності, є цілком зрозумілими. Але якими б гарними не були наші відносини з Німеччиною, "Північний потік-2" - це та точка, де ми принципово розходимося і готові до жорсткого захисту своїх національних інтересів. Власне, цим ми і займаємося", - запевнив він.

Кулеба зазначив, що в Німеччині є розкол навколо "Північного потоку-2".

"Є сили, які підтримують його та бачать у ньому економічну додану вартість, є сили, які виступають категорично проти нього. І це все німецькі сили, вони не інспіровані ніким ззовні. Це проект, який створює економічні переваги для Німеччини на внутрішньому ринку ЄС. Ми маємо про це відверто говорити. Але не можна, наприклад, наші відносини з Німеччиною зводити виключно до проблеми "Північного потоку 2", тому що відбувається набагато більше важливих речей", - вважає він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА