10:36 06.10.2021

Поліція вже долучила до матеріалів розслідування відео з кабінету голови правління Укрексімбанку - глава МВС

3 хв читати
Поліція вже долучила до матеріалів розслідування відео з кабінету голови правління Укрексімбанку - глава МВС

Поліція долучила до матеріалів розслідування поширене в інтернеті відео з кабінету голови правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, де зафіксовано протиправні дії стосовно журналістів Радіо "Свобода", повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

"Поліція вже долучила до матеріалів розслідування поширене в інтернеті відео з кабінету голови правління Укрексімбанку, на якому зафіксовано протиправні дії групи осіб щодо журналістів Радіо "Свобода". Найближчим часом потерпіла сторона передасть й оригінал відновленого відеозапису, який також буде долучений до матеріалів провадження як речовий доказ і направлений на експертизу", - написав Монастирський на своїй сторінці у Facebook.

Міністр нагадав, що за заявою журналістів кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності було розпочато 4 жовтня.

"Впевнений, що розслідування не забере багато часу. І вже після отримання результатів необхідних експертиз правопорушникам буде оголошено погоджені прокуратурою підозри. Від себе додам, що така поведінка до співробітників ЗМІ неприпустима у демократичному суспільстві та обов’язково отримає належну правову оцінку правоохоронців", - наголосив Монастирський.

Раніше в Офісі президента України заявили, що цілковито підтримують громадський осуд дій керівництва державного Укрексімбанку (Київ), яке вчинило напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку, і вважає логічним тимчасове відсторонення голови правління фінустанови Євгена Мецгера на період розслідування інциденту.

Як повідомило раніше Радіо "Свобода", в понеділок, 4 жовтня, на знімальну групу програми "Схеми" було скоєно напад під час інтерв'ю з Мецгером нібито через одне з їхніх запитань, яке не сподобалося. Як стверджує керівник програми розслідувань "Схеми" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. За інформацією журналістів, увесь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку в його присутності. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео всього інтерв'ю й самого нападу видалено.

Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів проводяться необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства і, у свою чергу, звинуватив журналістів у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, в діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Банк заявив, що в цій ситуації розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, котрі регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення.

Мецгер був призначений головою правління банку в березні 2020 року. Головою наглядової ради фінустанови є незалежний член Оляна Гордієнко. Також до наглядової ради входять Дімітрі Шишло (незалежний член), Юрій Буца (представник від Кабінету Міністрів), Юрій Терентьєв (представник від Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики), Сергій Коновець (незалежний член), Домінік Меню (незалежний член) і Ласло Урбан (незалежний член).

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 червня 2021 року за розміром загальних активів Укрексімбанк посідав третє місце (252,350 млрд грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА