07:53 18.10.2021

Рада ЄС обговорить посилення програми "Східне партнерство" і співпрацю з країнами Перської затоки

2 хв читати
Рада ЄС обговорить посилення програми "Східне партнерство" і співпрацю з країнами Перської затоки

Посилення співпраці Європейського союзу з пострадянськими країнами-учасницями програми "Східне партнерство" (СП) і зміцнення ролі Європи в регіоні Перської затоки будуть у понеділок у центрі порядку денного Ради ЄС із закордонних справ в Люксембургу.

"Міністри закордонних справ запропонують ідеї для міністерської зустрічі і саміту Східного партнерства, для майбутніх проектів співпраці між ЄС та СП", - повідомив у п'ятницю на брифінгу високопоставлений чиновник ЄС.

Він нагадав, що в листопаді має відбутися нарада ЄС-ВП на рівні міністрів закордонних справ, а в грудні - зустріч у верхах. Їх мета - подальше зближення країн Східного партнерства з ЄС як в економічному, так і в політичному плані.

У понеділок в Люксембургу міністри зосередяться на відновленні країн СП після пандемії COVID-19, їх стійкості до зовнішніх впливів і проведенні реформ. Зокрема, на солідарності зі східними партнерами у забезпеченні вакцинами.

Білорусь ЄС, як і раніше, вважає учасницею програми СП, поряд із Азербайджаном, Вірменією, Грузією, Молдовою і Україною, але обмежив контакти з білоруською владою робочим рівнем. Тому на листопадовій зустрічі не буде глави МЗС Білорусі, а на грудневому саміті не буде Олександра Лукашенка. Місце білоруського представника буде порожнім і без прапора.

Після недавнього візиту глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля в Катар, ОАЕ і Саудівську Аравію пожвавився зовнішньополітичний проект ЄС щодо встановлення міцних інституційних зв'язків із Радою співробітництва країн Перської затоки. Він сформувався ще до пандемії коронавірусу, але потім його реалізація застопорилася. Міністри обговорять підхід ЄС до регіону, економічну взаємодію з його країнами в глобальному порядку денному ЄС. Співрозмовник журналістів зазначив, що у самих цих країн "є власні чудові ідеї про співпрацю з ЄС".

На нараді в понеділок європейські міністри закордонних справ розглянуть, крім того, політику ЄС щодо Нікарагуа з урахуванням майбутніх загальних виборів, а також ситуацію в Ефіопії, Тунісі, на Західних Балканах, на Кіпрі, налагодження фізичної присутності ЄС в Афганістані.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА