13:43 20.10.2021

Україна працює над організацією засідання Люблінського трикутника на рівні глав урядів - Кулеба

2 хв читати
Україна працює над організацією засідання Люблінського трикутника на рівні глав урядів - Кулеба

Україна працює над організацією засідання Люблінського трикутника на рівні глав урядів, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Наразі на порядку денному є ініціатива прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля провести засідання Люблінського трикутника на рівні глав урядів. Ми також працюємо над проведенням в грудні цього року у Варшаві засідання міжпарламентської асамблеї Люблінського трикутника за участю парламентаріїв України, Польщі та Литви", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в середу.

За його словами, діяльність Люблінського трикутника вийшла далеко за межі МЗС України, Польщі та Литви.

"Інші органи влади звертаються до нас із запитами про організацію зустрічей у цьому форматі. Одним з останніх прикладів є ініціатива Міністерства розвитку громад та територій України провести тристоронню зустріч із литовськими та польськими колегами. Ми охоче взяли в роботу цей запит і вже працюємо над його реалізацією", - запевнив міністр.

Кулеба також поінформував, що 27 жовтня учасники національних молодіжних рад України, Польщі та Литви підпишуть у МЗС України меморандум про створення Молодіжного Люблінського трикутника.

"Я також задоволений тим, що новий формат дуже добре сприйняли громадянські суспільства наших країн, насамперед молодь. 27 жовтня ми прийматимемо в МЗС учасників національних молодіжних рад України, Польщі та Литви, які підпишуть меморандум про створення Молодіжного Люблінського трикутника як міжнародного майданчика зі співпраці молоді у сфері культури та громадської дипломатії", - розповів він.

Глава МЗС України зазначив, що Люблінський трикутник із Польщею та Литвою - це один із регіональних альянсів, завдяки якому країни розвивають контакти і вирішують конкретні зовнішньополітичні завдання.

"Він передбачений Стратегією зовнішньополітичної діяльності України і нового бачення міжнародної стратегії безпеки, в якій ми не залежатимемо від великих альянсів, членами яких ми поки що не є. Люблінський трикутник вже сьогодні зміцнює пояс безпеки між Балтійським і Чорним морями", - додав він.

За словами Кулеби, трикутник існує трохи більше року, але за цей час вже відбулися дев'ять зустрічей у його форматі, зокрема три зустрічі міністрів закордонних справ, одна зустріч національних координаторів, дві зустрічі керівників відомств із питань національної безпеки, три зустрічі за парламентською лінією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА