11:02 22.10.2021

Іран не надав повних відповідей на українські запити про міжнародну правову допомогу у справі авіакатастрофи літака рейсу PS752

3 хв читати
Іран не надав повних відповідей на українські запити про міжнародну правову допомогу у справі авіакатастрофи літака рейсу PS752

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова провела зустріч із президентом Асоціації сімей жертв рейсу PS752 Хамедом Есмаїліоном і помічником посла Канади в Україні Мавурнін Муні.

Як повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора у п'ятницю, під час зустрічі було обговорено, зокрема, питання того, що українська сторона не здобула підтримки від інших постраждалих країн щодо створення спільної слідчої групи, що значно полегшило б і прискорило досудове розслідування авіакатастрофи літака рейсу PS752.

Водночас, за словами генпрокурора, українські прокурори роблять усе можливе, щоб встановити об'єктивну істину у справі, активно реалізуючи інструмент направлення запитів про міжнародну правову допомогу.

"Наразі загалом направлено 24 запити, проте терміни їх виконання в умовах пандемії занадто тривалі", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що іранська сторона так і не надала повних відповідей на українські запити про міжнародну правову допомогу, а останній із них узагалі залишила без реагування.

"Увесь минулий рік Україна й Іран рухалися окремими шляхами: в Ірані своя кваліфікація та своя справа, до матеріалів якої ми не маємо доступу. Цього року Іран заявив про передання своєї справи стосовно 10 підозрюваних осіб до суду, проте відомості щодо них ретельно приховуються", - заявила з цього приводу Венедіктова.

Вона уточнила, що вже відбулися три раунди офіційних українсько-іранських переговорів.

"Ми чули пропозиції від іранської сторони про можливі форми співпраці, які так і залишилися обіцянками", - наголосила генпрокурор.

Зазначається, що за результатами третього раунду українсько-іранських переговорів, які відбулися на початку червня 2021 року в Києві, українська сторона погодилася на пропозицію іранської сторони ознайомитися з матеріалами кримінальної справи в судових органах Ірану, а також на можливість присутності представників України під час судового процесу в Ірані без права голосу.

"Офіс генпрокурора відразу ж після переговорів направив листа щодо узгодження в робочому порядку процедури ознайомлення, підготовки необхідних документів і визначення українських представників до складу делегації", - уточнюють в ОГП.

Там додають, що через 4 місяці відповіді від компетентних органів Ісламської Республіки Іран так і не отримано.

"Анонсування іранською стороною направлення справи до суду, за результатами закритого для постраждалих країн слідства, та ненадання доступу до матеріалів українським прокурорам свідчить про порушення міжнародних зобов’язань і про недотримання принципу доброї волі, на якому побудовані українсько-іранські переговори", - резюмують в Офісі генпрокурора.

Уточнюється, що в жовтні ОГП планує знову звернувся до компетентних органів Ісламської Республіки Іран з метою отримання відповідей і позитивного вирішення питання про ознайомлення українських прокурорів із матеріалами іранської справи.

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий у районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту.

На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня 2020 року в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів стосовно збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року повідомив, що країна отримала від Ірану проект технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737 "МАУ" 8 січня 2020 року.

У лютому 2021 року ЗМІ опублікували аудіозапис, де людина, яку джерела впізнають як міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Заріфа, обговорює можливість того, що знищення рейсу PS752 було навмисним актом. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що органи досудового розслідування і прокуратури України досліджують аудіозапис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА