20:16 02.11.2021

Держекоінспекція оштрафувала Єристівський ГЗК Ferrexpo майже на 800 млн грн за самозахоплення землі з розміщенням на ній відходів

2 хв читати
Держекоінспекція оштрафувала Єристівський ГЗК Ferrexpo майже на 800 млн грн за самозахоплення землі з розміщенням на ній відходів

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) наклала на Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат (ЄГЗК), що входить до групи гірничорудної компанії Ferrexpo мажоритарного акціонера Костянтина Жеваго, штраф на суму 786 млн грн за самозахоплення близько 160 га землі для розміщення відходів, повідомляється в прес-релізі ДЕІ з посиланням на главу відомства Андрія Мальованого.

За його словами, довкіллю за весь рік було завдано найбільшої шкоди. ДЕІ зобов'язала ЄГЗК відшкодувати майже 800 млн грн.

При цьому Мальований уточнив, що ДЕІ вже висувала до ЄГЗК претензії за самовільне захоплення близько 160 га землі в Полтавській області для розміщення відходів, що утворилися внаслідок видобутку корисних копалин. Порушення було виявлено під час планової перевірки підприємства.

"Документи права власності на ділянку в комбінату були відсутні, як і рішення органів місцевого самоврядування про її передачу у власність чи користування. Наразі підприємству пред’явлено збитки на загальну суму близько 786 млн грн. Якщо комбінат не сплатить їх добровільно, Держекоінспекція звернеться до суду", - зазначив глава відомства, якого цитує прес-служба.

При цьому Мальований додав, що з початку 2021 року понад половину всіх порушень у сфері поводження з відходами було виявлено на промислових об'єктах.

"Це розміщення сміття на не призначених для цього ділянках, відсутність систем захисту ґрунтів від забруднення. При цьому саме промислові відходи містять найбільше небезпечних речовин, які можуть просочуватись у водоносні горизонти та псувати питну воду", - констатував глава ДЕІ.

У зв'язку з цим Держекоінспекція минулого року розробила проект змін до Методики розрахунку збитків за засмічення та забруднення земель.

"Документ набув чинності на початку 2021 року та сприяв збільшенню суми збитків, які розраховуються за ці порушення", - наголосив Мальований.

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні. Згідно з презентацією компанії, станом на 31 жовтня 2020 року компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольній Костянтину Жеваго, належать 50% Ferrexpo, компанії BlackRock - 4%, Schroders - 4%, Acadian - 3% і M&G - також 3%.

Ferrеxpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Біланівського ГЗК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА