07:14 04.11.2021

NASA назвало місце висадки посадкового модуля Nova-C для проведення низки тестів на місячній поверхні

3 хв читати
NASA назвало місце висадки посадкового модуля Nova-C для проведення низки тестів на місячній поверхні

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) оприлюднило місце висадки посадкового модуля Nova-C компанії Intuitive Machines, де будуть проведені різні тести для подальшого освоєння Місяця, повідомляє управління у середу.

"Наприкінці 2022 року NASA відправить посадковий модуль задля експерименту з видобутку ресурсів з крижаного покриву на Південний полюс Місяця. Він висадиться на уступі, неподалік кратера "Шеклтон", місця, обраного в результаті багатомісячної оцінки інженерів і вчених", - йдеться на сайті NASA.

Вибір місця посадки обумовлений достатнім сонячним освітленням для живлення сонячних батарей протягом 10 днів місії. Також повідомляється, що з обраного місця видно Землю, що забезпечить постійний зв'язок із центром управління. Крім того, неподалік розташований невеликий кратер, ідеальний для дослідження "роботом, що стрибає".

За інформацією NASA, в рамках місії будуть випробувані три демонстраційні технології - експеримент управління з видобутку ресурсів з крижаного покриву полюсів Місяця PRIME-1, тест роботи системи забезпечення комунікаційної мережі 4G/LTE, розробленої компанією Nokia, а також Micro-Nova, робот, що "стрибає", створений компанією Intuitive Machines.

У рамках першого експерименту бурова установка PRIME-1, оснащена буром TRIDENT довжиною близько метра і вагою 80 кг, пробурить крижаний покрив на повну довжину інструменту, потім витягне реголіт (розкришене каміння та пил) і збереже його для подальшого водного аналізу. Планується, що у разі успіху випробування бур буде використано для видобутку ресурсів і для висадки місяцеходу VIPER наприкінці 2023 року.

Зазначається, що бурова установка також обладнана мас-спектрометром MSolo, модифікованим для потреб управління і здатним оцінювати буріння на різних глибинах у рамках місій з видобутку води та інших хімічних сполук.

У рамках експерименту Nokia, невеликий ровер, розроблений підприємством Lunar Outpost, відійде від місця висадки більш ніж на один-півтора кілометра і почне випробовувати роботу бездротової мережі 4G/LTE на різних дистанціях. Ровер передаватиме дані посадковому модулю, який потім надішле їх на Землю. У разі успіху випробування, на Місяці може бути розгорнуто комерційну 4G/LTE систему, зокрема для забезпечення відеозв'язку у високій якості для комунікації між астронавтами, апаратами та місячними базами.

Водночас на місячній поверхні буде розгорнуто робот Micro-Nova для "стрибка" в найближчий кратер, де робот буде знімати місцевість і видобуток наукових даних, після чого повернеться назад і передасть дані на посадковий модуль. Робот здатний переносити корисне навантаження вагою близько кілограма на 2,5 кілометра, переміщатися до місячних кратерів і вести спостереження на Місяці у високій якості.

Програма NASA з доставки на Місяць комерційного корисного навантаження (CLPS) дозволяє в короткі терміни знаходити підрядників серед американських компаній для доставки на Місяць корисних навантажень, за допомогою яких розвиватимуться наука, дослідження, а також прискориться комерційне освоєння Місяця.

Випробувальні та демонстраційні місії, доправлені на Місяць у рамках комерційних польотів, допоможуть управлінню у вивченні місячної поверхні для забезпечення успіху плану "Артеміда" щодо безпечного повернення людини на Місяць через 55 років.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА