02:27 05.11.2021

Пускове вікно експерименту NASA з перенаправлення астероїда DART розпочнеться 23 листопада

2 хв читати
Пускове вікно експерименту NASA з перенаправлення астероїда DART розпочнеться 23 листопада

Стартове вікно експерименту Національного управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) DART з перенаправлення астероїда "Діформос" розпочнеться 23 листопада, повідомила під час прес-конференції NASA інженер лабораторії прикладної фізики імені Джона Хопкінса Олена Адамс.

"Через 20 днів ми запустимо експеримент (DART - "ІФ") на ракеті Falcon-9. Ви могли чути 23 або 24 як дати запуску, насправді ми плануємо запуск на 23-го числа за тихоокеанським часом в 22:20, якщо запуск відбудеться у перший день пускового вікна, або 24-го о 1:20 за східним часом, більшість можливостей запуску намічено на нічний час", - розповіла Адамс.

Вона зазначила, що вікно інших можливих дат для запуску є досить довгим для міжпланетного запуску - з 24 листопада до 15 лютого.

"Ми можемо запустити (експеримент – "ІФ") у будь-яку дату цього періоду", - додала вона.

За словами Адамс, місія триватиме близько 10 місяців, протягом яких фахівці лабораторії проведуть безліч тестів, використовуючи телескоп DRACO, а також перевірять низку демонстраційних технологій для NASA. Вона підкреслила, що під час польоту буде перевірено розроблену для НАСА систему пошуку та самонаведення апарату SMART Nav, яка почне працювати за годину до зближення з астероїдом. Він перейде зі спостереження за великим астероїдом "Дідімосом" на менший "Діформос", після чого візьме курс на зіткнення.

За планом експеримент DART вирушить зі стартового майданчика на авіабазі Космічних сил США Ванденберг у Каліфорнії на ракеті-носії Falcon-9 компанії SpaceX і досягне астероїда "Дідімос" у вересні 2022 року, коли той перебуватиме за 11 млн км від Землі, після чого вріжеться у його природний супутник найменший астероїд - "Діформос".

Основна мета експерименту – випробувати технології для запобігання попаданню до Землі небезпечного астероїда. Під час зіткнення DART спробує змінити траєкторію польоту астероїда, після чого фахівці лабораторії почнуть спостереження та аналіз його поведінки за допомогою наземних телескопів та LICIACube, невеликого супутника, розробленого Італійським космічним агентством.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА