08:10 20.11.2021

Американська Astra здійснить чергову спробу запустити апарат Космічних сил США

2 хв читати
Американська Astra здійснить чергову спробу запустити апарат Космічних сил США

Ракета Rocket 3.4 з експериментальним апаратом на користь Космічних сил США в суботу стартує на орбіту, повідомляє компанія-розробник Astra Space.

Запуск передбачалося провести ще в п'ятницю, проте його було відкладено з технічних причин.

Старт ракети з Тихоокеанського космічного комплексу на острові Кад’як (штат Аляска) планується у суботу у тимчасове вікно, що відкривається о 00:00 за часом Східного узбережжя США.

У рамках місії STP-27AD2 ракета має вийти на орбіту з тестовим корисним навантаженням, основу якого складають вимірювальні прилади Космічних сил США. Під час запуску будуть випробувані можливості ракети щодо виведення на орбіту перспективних американських військових міні-супутників. Реального виведення космічного апарату не передбачається. Системи ракети лише передадуть сигнал про можливість відокремлення перспективного супутника від носія.

Це вже другий запуск на орбіту ракетою компанії Astra Space апарату космічних сил США. Наприкінці серпня він скінчився невдачею. Через відмову одного з двигунів першого ступеня та відхилення від траєкторії на висоті 50 км за командами із Землі її політ було припинено, і вона впала в океан.

Американський космічний стартап Astra Space, який розпочав випробування своїх легких носіїв у 2018 році, поки не здійснив жодного успішного запуску на орбіту.

Носій Rocket 3.4 є двоступінчастою ракетою з п'ятьма двигунами. Він має виводити на 500-кілометрову сонячно-синхронну орбіту до 150 кг корисного навантаження. Довжина ракети складає лише 11,6 м і може транспортуватись у контейнері на будь-який стартовий комплекс.

За словами генерального директора компанії Кріса Кемпа, висока економічність ракети може дозволити Astra Space зайняти серйозні конкурентні позиції на ринку космічних запусків. За твердженням компанії, її ракета буде найпростішим і найтехнологічнішим носієм у світі. Вартість одного старту становить близько $2,5 млн. Для порівняння: запуск ракети важкого класу Falcon 9 компанії SpaceX коштує понад $60 млн.

Компанія Astra Space брала участь у конкурсі Агентства перспективних дослідницьких проектів в галузі оборони (DARPA) Міноборони США щодо створення легкого носія для виконання термінового виведення на орбіту вантажу, який замовляється Пентагоном, як мінімум, за три-чотири доби до старту.

"Ми хочемо отримати можливість запускати корисне навантаження на орбіту в дуже стислі терміни, без попереднього повідомлення про корисне навантаження, орбіти або місця запуску", - сказав тоді Тод Майстер, менеджер відділу з тактичних технологій програми DARPA Launch Challenge.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА