13:52 29.11.2021

Візит МАГАТЕ до ОРДЛО може відбутися вже до кінця року - Арестович

2 хв читати
Візит МАГАТЕ до ОРДЛО може відбутися вже до кінця року - Арестович

Візит інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) для здійснення перевірки місць зберігання ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) може відбутися вже до кінця року, є попередня домовленість, заявив речник делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на сході України (ТКГ) Олексій Арестович.

"Терміни візиту МАГАТЕ на територію ОРДЛО поки що в обговоренні. Поки що не можу озвучувати конкретний термін, очікуємо гарантованого підтвердження всіх сторін у ТКГ, але є попередня домовленість візиту інспекторів МАГАТЕ - до кінця поточного року", - розповів Арестович у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він також додав, що запит від Міжнародного агентства на відвідування місць зберігання ядерного матеріалу в ОРДЛО надійшов у період дії домовленостей щодо режиму припинення вогню, який набув чинності наприкінці липня минулого року.

"У будь-якій міжнародній організації питання насамперед про безпеку її співробітників. Вони звернулися, коли режим припинення вогню ще дотримувався. Вони вирішили спробувати. Наразі з'явилося сподівання на стабілізацію на Донбасі у найближчий термін - два роки", - сказав речник ТКГ.

Відповідаючи на запитання, через яку можливу причину вперше з початку дії Мінських угод представники Росії та ОРДЛО погодилися на допуск інспекторів МАГАТЕ на тимчасово окуповані території, Арестович відповів, що це може бути пов'язане з прагненням Росії "не потрапити на тлі західних санкцій ще й під санкції МАГАТЕ через активну діяльність РФ щодо будівництва атомних об'єктів у світі".

Раніше про можливість візиту інспекторів МАГАТЕ до ОРДЛО написав представник Донецька у ТКГ Сергій Гармаш, зазначивши те, що, "як передбачається, такий візит відбудеться незабаром".

Як повідомлялося, 11 листопада на черговому засіданні ТКГ з питань Донбасу на рівні глав делегацій учасники погодили можливість візиту інспекторів МАГАТЕ для здійснення перевірки місць зберігання ядерного матеріалу в ОРДЛО.

Раніше в Українській делегації в ТКГ неодноразово заявляли про загрозу радіоактивної катастрофи на Донбасі через затоплення шахт із зберіганням ядерних матеріалів, зокрема шахти "Юнком" (Донецька область, н. п. Бунге), де 1979 року радянська влада здійснила ядерний вибух.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА