15:12 08.12.2021

У київському Музеї народної архітектури та побуту презентували проект кримськотатарської садиби

2 хв читати
У київському Музеї народної архітектури та побуту презентували проект кримськотатарської садиби

У Києві презентували проект майбутньої кримськотатарської садиби у Національному музеї народної архітектури та побуту України, яка має стати відображенням інтер'єрного простору, традицій і звичаїв кримськотатарського народу.

"Народилася мрія про те, щоб побудувати на території Національного музею народної архітектури та побуту України кримськотатарську садибу, яка буде чималою спадщиною кримськотатарських майстрів і з території тимчасово окупованого Криму, і тих фахівців, які наразі живуть на території континентальної України. Дуже великим кроком до цієї мети є вже власне зроблена спадщина, яку будь-хто може подивитися, доторкнутися в стінах Кримського дому, я маю на увазі проект Yol, який перекладається як "Шлях", - сказав директор Кримського дому Ахтем Сеітаблаєв на прес-конференції у Києві в середу.

Він зазначив, що збудувати кримськотатарську садибу у Національному музеї народної архітектури та побуту України планувалося ще за радянських часів, проте цього не сталося. Також Сеітаблаєв повідомив, що Фастівська рада ухвалила рішення про виділення 60 тис. грн для реалізації цього проекту.

Директор Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана Повякель наголосила, що реалізація садиби необхідна, особливо нині, у дуже складний для кримських татар час. "Ця кримськотатарська садиба має бути обов'язково, тому що вона представляє один із дуже великих етносів, який населяє територію України", - зазначила вона.

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернув увагу на те, що системного пізнання українським суспільством кримських татар, як і кримськими татарами великої України, не було до подій 2014 року, тимчасової окупації Криму.

"Відтворення кримськотатарської садиби на території Національного музею народної архітектури та побуту України служитиме завданню присутності, пізнання кримських татар у Києві", - вважає він.

Голова меджлісу також сказав, що отримав запевнення у тому, що проект підтримуватимуть із державного бюджету України. "Я думаю, що прийдешній 2022 рік якраз закладе основу реалізації цієї ідеї", - додав Чубаров.

Він закликав провести широке громадське обговорення не самої ідеї кримськотатарської садиби, а форми її реалізації.

Мультикультурний проект кримськотатарської садиби в Національному музеї народної архітектури та побуту України має стати центром формування уявлень про Крим, його історію, традиції та невід'ємний зв'язок півострова з Україною. У музеї також буде відведено простір, який буде балансом між сучасними технологіями та рефлексіями майстрів та художників на теми історії, особистостей, подій кримськотатарського народу.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА