13:04 09.12.2021

Повернення в Україну активів, вкрадених оточенням Януковича, можливе лише за умови незалежності антикорупційних органів – посол Швейцарії в Україні

2 хв читати
Повернення в Україну активів, вкрадених оточенням Януковича, можливе лише за умови незалежності антикорупційних органів – посол Швейцарії в Україні

Просування у процесі повернення в Україну активів, вкрадених оточенням колишнього президента Віктора Януковича та заморожених у низці країн ЄС, можливе лише за відсутності політичного впливу на українські антикорупційні органи, заявляє посол Швейцарії в Україні Клод Вільд.

Виступаючи у четвер у Києві на конференції "Сім років антикорупційної реформи", присвяченій Міжнародному дню боротьби з корупцією, посол зазначив, що антикорупційне законодавство та реформи України у сфері боротьби з корупцією є передумовою для повернення активів, які були виведені з України оточенням Януковича.

За його словами, після Революції гідності декілька країн, зокрема Швейцарія, заморозили активи, які, ймовірно, були вкрадені оточенням колишнього президента Януковича.

"Метою заморожування активів було надання Україні часу для розслідування предикатних злочинів: для того щоб довести, що гроші справді є джерелом корупційних дій і щоб на національному рівні було ухвалено рішення, згідно з якими ці кошти вважалися б вкраденими у держави. Отже, суди у країнах, які заморозили ці активи, змогли підтвердити кримінальне походження цих активів, і це було важливо для повернення коштів в Україну", - розповів посол.

Він зазначив: "З 2014 року Україна працює над поверненням цих вкрадених активів. Повернення їх в Україну дуже важливе і з погляду соціально-економічного розвитку, і з погляду кримінальної юстиції", - сказав посол.

Вільд також наголосив: "З 2014 року Україна в цьому досягла прогресу, хоча іноді просування було повільніше, ніж сподівалися".

"Водночас просування у справі повернення активів можливе лише якщо антикорупційні інститути в Україні є незалежними, якщо на них немає партійного впливу і якщо вони мають потужні повноваження для боротьби з корупцією", - заявив Вільд.

У цьому контексті він звернув увагу, що конкурс із обрання керівника САП дуже важливий для підвищення довіри до САП та до всієї архітектури антикорупційних органів.

Як повідомлялося, сім років тому Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення про заморожування всіх активів Януковича та його оточення в країні. Посольство Швейцарії в Україні раніше повідомило, що відтоді швейцарські органи влади тісно співпрацюють з українськими партнерами, щоб завершити процес повернення цих активів українському народу на підставі судових рішень щодо їх незаконного походження.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА